Комісія МКІП розпочала інвентаризацію держмайна заповідника «Чернігів стародавній»

У Чернігові 5 жовтня почала працювати Комісія Міністерства культури та інформаційної політики з приймання-передачі державного майна Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Про це повідомляє пресслужба МКІП, передає Укрінформ.

"Одним із завдань комісії МКІП є прийняття державного нерухомого майна Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» у власність держави від тимчасових користувачів", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що комісія міністерства під керівництвом директорки Департаменту культурної спадщини МКІП Мар’яни Томин вже задокументувала руйнування пам’ятки архітектури національного значення – П’ятницької церкви, яка постраждала внаслідок російського ракетного удару 19 серпня 2023 року.

Також комісія зафіксувала занедбаний стан Спасо-Преображенського собору, який тривалий час перебував у користуванні релігійної громади УПЦ МП, незадовільний стан Троїцького собору, потреби щодо збереження Успенського собору Єлецького монастиря.

Читайте також: У Чернігові для УПЦ МП обмежили доступ до стародавніх храмів

"До цілісного майнового комплексу заповідника входять 26 пам’яток архітектури національного значення. Особливу цінність серед них становлять: П’ятницька церква, Спасо-Преображенський собор, Троїцький собор, Єлецький Успенський собор", - підкреслюють у відомстві.

Зазначається, що надалі комісія МКІП визначить невідкладні заходи для збереження пам’яток заповідника й обере першочергові об’єкти для реставрації. Також у міністерстві планують звернутися до міжнародних організацій та фондів з розрахунками потреб для проведення реставраційних та консерваційних робіт тих обʼєктів, які будуть виокремлені роботою комісії.

Читайте також: Суд підтвердив рішення про повернення заповідника Миколаївського собору у Кременці

Як повідомлялося, історичний центр Чернігова є кандидатом на внесення до Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Цьогоріч МКІП спільно з обласною та міською адміністраціями розпочали роботу над внесенням культурного ландшафту міста Чернігова до Переліку об’єктів культурної спадщини, що перебувають під загрозою.