Українські та італійські митці готують спільний мультикультурний проєкт «Ми хочемо жити»

Українські та італійські митці за підтримки Італійського культурного інституту в Україні готують спільний проєкт “Ми хочемо жити”, який розпочнеться в 2023 році. Він має на меті збудувати місток між сучасними мистецькими, науковими та культурними геніями обох народів.

Про це заявив куратор проєкту письменник, Джанлуїджі Рікуператі на пресконференції в п’ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Завдяки Едуардо Крісафуллі (директор Італійського культурного інституту в Україні – ред.) ми почали опрацьовувати багатодисциплінарну ідею – збудувати місток між сучасними мистецькими, науковими та культурними геніями італійського та українського народів… Ми вирішили налагодити співпрацю з Львівським оперним театром, який має стати місцем перехресного «запилення» різних видів мистецтва… Ми хочемо «злити» сучасне акторське мистецтво, літературу, архітектуру, фотографію, а також залучити науковців, у тому числі фізиків, адже важливо поєднувати мистецтво і науку», - сказав Рікуператі.

Куратор проєкту розповів, що його ініціатори хочуть створити у Львівській опері майданчик, на якому відбуватиметься одночасний перформанс різних видів мистецтва.

«Це буде перформанс для глядачів та самих митців – власне, це і є головна ідея проєкту. В оперному театрі є прекрасна Дзеркальна зала, тож ідея - віддзеркалювати мистецтво: митці могли б відззеркалити себе на глядачів, а глядачи віддзеркалили б себе у митцях. Це, власне, той діалог, якого ми прагнемо», - пояснив він.

Рікуператі зазначив, що практична реалізація ідеї ще доопрацьовується, але передбачається, що це буде відкритий майданчик, де медіатори допомагатимуть людям отримати цей досвід.

Читайте також: Європарламент закликає посилити підтримку української культури

«Можливо, будуть куратори, які пояснюватимуть мистецтво, яке може бути досить авангардним», - зауважив письменник.

Директор Італійського культурного інституту в Україні Едуардо Крісафуллі своєю чергою пояснив, що вибір Львова як місця втілення проєкту зумовлений тим, що інститут тимчасово переїхав до цього міста, у той час як посольство Італії продовжує працювати в Києві.

Водночас він висловив сподівання, що автори проєкту “Ми хочемо жити» зможуть попрацювати і в Києві, і в Харкові, і в інших містах, зокрема, у Вінниці чи Тернополі.

Фото:uk.wikipedia.org