Вчені нарахували 1,85 мільярда гігатонн вуглецю на Землі

На Землі міститься 1,85 мільярда гігатонн вуглецю.

Про це свідчать результати дослідження Deep Carbon Observatory (DCO), повідомляє BBC .

«На Землі міститься 1,85 мільярда гігатонн вуглецю, причому більше 99% з них знаходиться у нас під ногами», - йдеться у повідомленні.

Вчені проекту витратили 10 років на оцінку «резервуарів і потоків» хімічного елементу й з'ясували, де міститься вуглець, в якій формі і як він рухається через систему Землі.

Виявилося, що тільки дві десятих від 1% загального вмісту вуглецю Землі - близько 43 500 мільярдів тонн - знаходиться над поверхнею планети, в океанах, на суші й в атмосфері. Решта приховано у надрах планети.

Читайте також: Розвитку життя на Венері міг завадити парниковий ефект

«Ця робота дійсно стала результатом усвідомлення того, що значна частина вуглецю, який нас турбує у зв'язку зі зміною клімату, являє собою лише крихітну частку вуглецю нашої планети. Понад 90% його насправді знаходиться всередині Землі - в корі, в мантії та ядрі », - сказала професор Мері Едмондс з Кембриджського університету.

Згідно з прогнозами вчених, незабаром на планеті неминуче станеться екологічна катастрофа. Та кількість вуглекислого газу, який ми виділяємо, дуже близько до величини попередніх катастроф, пов'язаних з виділенням вуглецю. «Багато з них закінчилися масовим вимиранням, тому є вагомі причини на те, щоб вести дискусію про ймовірність опинитися в шостому масовому вимиранні», - зазначила доктор Селіна Суарес з Університету Арканзасу.