Катрін Деньов отримає “Золотого Дюка” на Одеському кінофестивалі

Легендарна французька актриса, двічі володарка премії “Сезар” за найкращу жіночу роль, Катрін Деньов стане спеціальною гостею 10-го Одеського міжнародного кінофестивалю, що відбудеться 12 - 20 липня.

Про це повідомляє прес-служба ОМКФ.

"Актриса отримає почесну нагороду ОМКФ - “Золотого Дюка” за внесок у кіномистецтво. Крім того, в межах фестивалю глядачам буде представлено міні-ретроспективу трьох найзнаковіших фільмів за участі Катрін Деньов", - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, Катрін Деньов зіграла більш ніж у ста фільмах. Злет у її кар'єрі відбувся завдяки романтичному мюзиклу "Шербурзькі парасольки" (1964) Жака Демі з музикою Мішеля Леграна. Стрічка отримала Золоту пальмову гілку на Каннському кінофестивалі 1964 року, а також чотири номінації на "Оскар".

У фільмографії Катрін Деньов багато складних і незвичних ролей. Наприклад, у фільмі "Денна красуня" (1967) Луїса Бунюеля актриса взяла на себе роль заміжньої жінки, що віддалася мазохістським фантазіям. А в еротичному трилері "Голод" (1983) Тоні Скотта, де вона зіграла у тандемі з британським музикантом та актором Девідом Боуї, перевтілилася у вампіра. Катрін Деньов двічі удостоєна премії "Сезар" за найкращу жіночу роль – у 1981 році за фільм "Останнє метро" (реж. Франсуа Трюффо), а у 1993 – за "Індокитай" (реж. Режис Варньє). Своїми різноплановими ролями в кіно Катрін Деньов зарекомендувала себе як провідна французька актриса.

Катрін Деньов знімалася також у багатьох американських фільмах та у стрічках, знятих в інших європейських країнах, однак до французького кіно, як зізнається вона сама, у неї найсильніша любов. Актриса радо погоджується співпрацювати з режисерами-початківцями, які тільки напрацьовують собі ім’я, але за умови цікавого сценарію.

Читайте також: У Бразилії відбудуться Дні українського кіно

В межах Одеського кінофестивалю Катрін Деньов особисто представить міні-ретроспективу фільмів, найзнаковіших для своєї акторської кар’єри, а також проведе майстер-клас.