У Києві відбудеться прем’єра опери-антиутопії GAZ за мотивами Леся Курбаса

Фоторепортаж

У Києві на сцені Національного театру ім. Франка відбудеться українська прем’єра міжнародного оперного проекту GAZ.

Про це поінформувала американська режисер опери GAZ Вірляна Ткач, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Історія цього проекту ще почалася восени 2018 року, коли я була куратором виставки Леся Курбаса, і там я розповідала композиторам Роману Григоріву та Іллі Разумейко про те, що Лесь Курбас робив постановку “Газ”. Я їм розповіла про найцікавішу сцену, яка там була, - це вибух газу. Там музика була дуже така урбаністична, і хлопцям це все сподобалося, і вони вирішили написати свою музику до цього проекту”, - розповіла Ткач.

Композитор, диригент Nova Opera Роман Григорів зазначив, що в опері задіяний цілий оркестр, який умовно можна назвати симфонічним, є контрабас, віолончель, ударні інструменти, труба, і піаніно, яке виконує роль пульта, який управляє всім оркестром.

Також є шість солістів, кожен з яких виконує роль працівника заводу.

Він зазначив, що до проекту запросили хореографа з Австрії Симона Майєра, тому проект вийшов трансконтинентальним, і стовідсотково є міжнародним.

Хореограф Симон Майєр зазначив, що з радістю долучився до проекту, і був вражений від голосів оперних співаків та сили харизми колективу.

Читайте також: Сенцов попросив мене знімати: Сеітаблаєв розповів про фільм "Номери"

“GAZ - це історія про працівників на фабриці. І тут дуже важливі рухи, пластика. Що відбувається, коли людина стає машиною, а позбувшись механічності - знову стає м’якою та гнучкою. Ці зміни потрібно візуально передати. Над цим зараз і працюємо», - сказав Майєр.

Композитор Ілля Разумейко додав, що дії опери GAZ вибудовуються навколо історії про вибух на футуристичній фабриці, що колись продукувала енергію для всього індустріального суспільства. За його словами, вони намагалися змалювати образ антиутопічного суспільства.

Джерелом натхнення опери GAZ є постановка “Ґаз” українського театрального режисера-авангардиста Леся Курбаса за однойменним твором німецького письменника експресіоніста Ґеорга Кайзера, реалізована 1923 року мистецьким об'єднанням “Березіль”.

Українська прем’єра опери GAZ відбудеться 11 червня в Національному театрі ім. І. Франка. Також 17 вересня GAZ буде представлено на фестивалі MusiktheatertageWIEN у Відні, а американська прем’єра опери відбудеться у 2020 році в театрі La Mama у Нью-Йорку.

Опера-антиутопія GAZ - міжнародний проект, що отримав престижний грант від Culture Bridges. Відбір проводився з-поміж 466 серйозних конкурсантів. Проект переміг і в конкурсі від Українського культурного фонду. Появу опери підтримали Гете Інститут, Австрійський культурний форум та Український інститут. 

Фото надане прес-службою формації NOVA OPERA