Дні українського кіно вперше відбудуться у Португалії

У Лісабоні (Португальська Республіка) з 26 по 28 березня вперше пройдуть Дні українського кіно.

Про це повідомляє прес-служба Державного агентства України з питань кіно.

“Триденний фестиваль українського кіно відбудеться у сучасному мультикультурному центрі Лісабона Biblioteca Municipal Orlando Ribeiro, що є частиною мережі BLX (Bibliotecas municipais de Lisboa). У програмі фестивалю будуть представлені як сучасні українські стрічки різного жанру, так і класика українського кінематографа”, - ідеться в повідомленні.

Як підкреслює голова Держкіно Пилип Іллєнко, агентство продовжує всебічну підтримку проведення Днів українського кіно за кордоном.

“В Португалії за підтримки агентства такий захід відбудеться вперше. Ця країна має потужну українську діаспору, яка гідно інтегрована у локальне суспільство. Маємо на меті представити український кінематограф як португальському глядачеві, так і кіновиробникам задля розвитку копродукційної співпраці”, – зазначає він.

Відкриє захід 26 березня створений за підтримки Держкіно воєнний детектив Зази Буадзе “Позивний “Бандерас”, який представить творча група фільму. 27 та 28 березня португальські глядачі побачать драму “Рівень чорного” Валентина Васяновича, документальну стрічку “Війна химер” Марії та Анастасії Сторожицьких та створений за підтримки Держкіно альманах “Моя країна – Україна” від аніматорів майстерні “Новаторфільм” під керівництвом Степана Коваля. Крім того, під час Днів українського кіно буде представлено ретроспективний показ фільму “Пропала грамота” Бориса Івченка.

Також під час фестивалю відбудеться презентація друкованого видання “Щоденник котячих мандрів”, створеного за мотивами анімаційного альманаху “Моя країна – Україна”. Компанія “Новаторфільм” планує провести перемовини з місцевими видавництвами про переклад книжки португальською мовою.

Читайте також: Некомерційний тур українського фільму «Брама» почався з Дніпропетровщини

В програмі фестивалю запланована зустріч української делегації з головою Інституту кіно та аудіовізуальної галузі Португалії Луісом Чабі Ваз, відвідування місцевої кіностудії та ознайомлення з особливостями португальського кіновиробництва.

Організатор події - Благодійна організація “БФ “Двері” за підтримки Держкіно, МЗС України та Посольства України у Португальській Республіці.