Українська пісня фактично витіснила російську попсу – Сюмар

В ефірі українських радіостанцій на сьогодні фактично звучить 60% пісень державною мовою.

Про це заявила голова комітету ВР з питань свободи та інформаційної політики Вікторія Сюмар під час засідання парламенту, приуроченого до п’ятої річниці з початку збройної агресії Російської Федерації проти України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Коли ми квотували продукт іноземними мовами, зокрема російською, то сказали, що на українському радіо може бути не більше 65% продукту іноземними мовами, а 35% –  українських пісень. Сьогодні у нас в ефірі 60% пісень українською мовою, тобто не 35%, а 60%. Українська пісня сьогодні витіснила фактично російську попсу", – зазначила Сюмар.

Читайте також: Порошенко нагадав, що "русский мир" спершу прийшов з попсою, і вже потім - на танках

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 8 листопада 2016 року набув чинності закон "Про внесення змін до закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)". Згідно з документом, квота на пісні українською мовою в радіоефірі щодоби та в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 вводиться поступово: протягом першого року їх має бути щонайменше 25%, другого – 30%, третього – 35%. Ведення передач державною мовою протягом першого року дії закону має становити 50%, другого – 55%, третього - 60%.

Санкцією за порушення вимог закону є стягнення штрафу у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору. Його мовники зобов’язані сплатити до державного бюджету упродовж 30 днів після ухвалення Нацрадою відповідного рішення.