Український інститут книги отримав нового директора

Переможцем конкурсного добору на посаду директора державної установи «Український інститут книги» стала громадська діячка, президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль.

Про це Укрінформу повідомили в прес-службі Міністерства культури України.

«Представляючи свою програму, Олександра Коваль акцентувала увагу на реформуванні державних програм «Українська книга» та «Цифрова бібліотека». Одним із своїх перших кроків на посаді вона бачить створення вмотивованої фахової команди та створення експертних груп по різних напрямках діяльності», - зазначили в прес-службі.

Також, на думку Коваль, важливими завданнями Інституту книги є презентація України на міжнародних форумах, налагоджена робота з регіонами, активна інформаційна політика та фандрейзинг (збір коштів).

Читайте також: Український інститут книги. Інституція, на яку чекали

Рішення рекомендувати Коваль на посаду директора було прийнято 26 липня під час другого засідання конкурсної комісії з проведення конкурсного добору на посаду директора державної установи «Український інститут книги». 

Олександра Коваль - український громадський діяч, президент ГО «Форум видавців», організатор Національного книжкового «Форуму видавців у Львові».

Автор численних публікацій в ЗМІ, що стосуються українського книжкового ринку, підтримки та розвитку читання.

Співзасновник Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів (1995).

2016 року Олександрі Коваль була присуджена премія імені Василя Стуса.

У червні 2018 підтримала відкритий лист діячів культури, політиків і правозахисників із закликом до світових лідерів виступити на захист ув'язненого у Росії українського режисера Олега Сенцова й інших політв'язнів.

Як повідомляв Укрінформ, директор Українського інституту книги Тетяна Терен написала заяву на звільнення з посади. 20 січня про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook, де зазначила, що її рішення не спонтанне і для нього є низка причин.

Терен пояснила, що прийшла в установу, яка існувала тільки на папері, в якій не було бухгалтера і фінансиста. І вона мала за кілька днів сформувати і передбачити свою діяльність на три роки вперед.

Екс-директор розповіла, як намагалася стратегічно спланувати і прорахувати всі можливі проекти, розписала їх, але "жоден із цих задумів і проектів ми не змогли внести в бюджетний запит, бо на жоден із цих проектів, які мають бути основою діяльності Інституту книги, не можна закласти кошти".

Терен працювала на посаді директора інституту півроку, поки вирішила звільнитися, оскільки "Інституту книги зараз необхідні глобальні зміни, які не відбудуться лише на рівні Інституту й на ентузіазмі його працівників".

Тетяна Терен очолила Український інститут книги у липні 2017 року. 

Як повідомлялося, 5 лютого міністр культури Євген Нищук призначив в.о. директора Українського інституту книги Сергія Ясинського до моменту, коли відбудеться конкурс і за його результатами буде визначено, хто очолюватиме Інститут далі.