На “Лесині джерела” до Новограда-Волинського приїдуть гості з-за кордону

На батьківщині Лесі України, у місті Новограді-Волинському Житомирської області, 27-29 липня триватиме Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела».

Захід збере чимало гостей не тільки з України, а й з-за кордону, розповіла кореспонденту Укрінформу начальник відділу культури і туризму Новоград-Волинської міської ради Лариса Заєць.

«Міжнародне свято «Лесині джерела» у нас класичне. Це захід, який поєднує літературу і мистецтва, тому в програмі є літературні читання, конкурси поетичного слова та автентичного співу «Животоки». Наша мета – популяризувати творчість Лесі Українки. Цього року на свято приїдуть гості з міст-побратимів Новограда-Волинського із Польщі, Білорусі та Грузії», - повідомила Заєць.

Свято розпочнеться у п’ятницю, 27 липня, о 10.00 з екскурсій літературно-меморіальним музеєм Лесі Українки, музеєм родини Косачів та краєзнавчим музеєм. Всі охочі зможуть оглянути експозиції музеїв о тій самій порі і в наступні два дні.

Офіційне відкриття заплановане на 12.00. Гості також зможуть подивитися виставку «Льонарство Звягільщини кінця ХІХ – початку ХХ століття», виставку ретро-фотографій «Кременець та Почаїв очима Лесі Українки» і відвідати ярмарок народних умільців.

У перший день відбудеться вручення обласної премії імені Лесі Українки, презентація книги «Михайло Косач» та літературно-музичний вечір «Життя і творчість великої Українки».

У суботу, 28 липня, об 11.00 розпочнеться Всеукраїнський конкурс автентичного співу «Животоки», а о 12.00 – конкурс виконавців художнього слова імені Лесі Українки. У програмі також будуть свято української народної пісні, свято поліської вишиванки, а о 20.00 на площі Лесі Українки виступить гурт «Брати Станіслава».

Читайте також: Твори Лесі Українки переклали узбецькою мовою

На 8.00 неділі, 29 липня, у храмах міста заплановані молебні «За Україну, Новоград і мир». Далі триватимуть виставки, ярмарки, концерти місцевих виконавців «Тут Леся сіяла пісні» та муніципального духового оркестру. Свято завершиться переглядом фільму під відкритим небом на території фортеці.