ЗМІ оприлюднили раритетні світлини містечка на Рівненщині

Фото

Оприлюднено раритетні світлини населеного пункту на Рівненщині, заснованого 490 років тому.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

«Дозвіл на заснування містечка Острожець – тепер село в Млинівському районі Рівненської області, дав польський король Сигізмунд І 12 липня 1528 року. На сторінці Австрійського державного архіву знаходяться раритетні світлини з історії Острожця. Їх робили військові фотографи австро-угорської армії, яка дислокувалась тут під час Першої світової війни», - йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що в різні періоди своєї історії, Острожцем володіли князі Острозькі, Малинські, землевласники Олізари, а останнім великим землевласником тут був Август Ледуховський.

Містечко Острожець на Рівнинщині у 1914-1918 роках / Фото: Österreichisches Staatsarchiv

На представлених фото, зокрема, можна побачити, який вигляд мав палац Ледуховських на початку ХХ століття.

Будівля резиденції була в стилі пізнього класицизму. Для проектування архітектури та дизайну інтер'єру був спеціально запрошений один із найвидатніших архітекторів першої половини XIX століття Генрик Марконі.

Читайте також: Пташині історії: найкращі фото крилатих з усього світу

Саме він проектував унікальний палац в Смордві на Волині для тих же Ледуховських. В часи війни палац був пошкоджений, проте в 1920-ті роки відбудований. До 1959-го тут знаходився районний комітет Компартії, а зараз розташований протитуберкульозний диспансер.