Сучасна версія "Сплячої красуні": театр Франка покаже балет Раду Поклітару

У Національному академічному драматичному театрi ім. Івана Франка 23 травня відбудеться прем’єра балету "Спляча красуня" у постановці головного балетмейстера академічного театру "Київ Модерн-балет" Раду Поклітару.

Проект здійснюється за підтримки Посольства Швейцарії в Україні, заявив на прес-конференції посол Гійом Шойрер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я радий повідомити вам про те, що балет "Спляча красуня" у сучасній інтерпретації відбудеться 22 травня у закритому режимі, а 23 травня відбудеться відкрита прем’єра", - сказав дипломат.

За його словами, посольство має дружні відносини з театром «Київ Модерн-балет», і це дуже сприяє розвитку та поглибленню культурно-мистецьких та театральних зв’язків між Україною та Швейцарією. "Хореографія має дуже глибоке коріння в обох країнах, адже мова тіла є особливою, вона дозволяє людині розкрити свою індивідуальність, але при цьому не потребує перекладу", - сказав посол.

Як наголосив заслужений діяч мистецтв України, лауреат Шевченківської премії Раду Поклітару, на створення сучасної "Сплячої красуні" його надихнула геніальна музика Петра Чайковського та першоджерело - історія, розказана неаполітанським казкарем Джамбаттістою Базіле у книжці "Казка казок". "Я коли створював свою “Сплячу красуню”, то розумів, що це не буде класична версія”, - наголосив балетмейстер.

Він зазначив, що завдяки співпраці зі швейцарським художником-сценографом Маріанн Холленштайн та художником костюмів Дмитром Курятою на сцені створять простір, наповнений новим значенням відомої історії, пластичними образами. “Маріанн у першу чергу живописець, тому вона використала цей дар від Бога під час створення декорацій до нашого спектаклю. Ви побачите живопис надзвичайно великих розмірів на сцені”, - зауважив Поклітару.

Читайте також: Квитки на виставу, в якій гратиме Нищук, розпродали за три дні

У свою чергу Дмитро Курята розповів, що ідеї костюмів далися непросто. “Коли Раду Віталійович пояснив, що потрібно, у мене десь тижні два був творчий колапс. Я не знав, як усе це можна об'єднати, бо у цій історії дуже багато візуальних та технічних моментів, які необхідно було втілити у життя. І нарешті все готове”, - сказав він.

Додамо, що головні партії на прем’єрі виконають Олена Салтикова (Принцеса Аврора) та Артем Шошин (Принц Дезіре).