Завершили реставрацію найбільшої в Україні діорами "Битва за Дніпро"

Фото

До Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні провідні фахівці Національного науково-дослідного реставраційного центру України завершили роботу з реставрації діорами "Битва за Дніпро", розташованої у спеціально побудованому приміщенні у Дніпрі.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури.

"Унікальна пам'ятка розповідає про події Другої світової війни, коли у вересні-жовтні 1943 року відбувалося форсування ріки Дніпро в районі сіл Військове-Вовніги Солонянського району. Діорама "Битва за Дніпро" за понад 40 років жодного разу не реставрувалася. За час існування епічного живописного твору відбувся природний процес старіння полотна, фарбового шару, який негативно вплинув на зовнішній вигляд твору та на стан збереженості самого музейного предмета", - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, значної шкоди діорамі завдали і неодноразові затікання вологи під час аварій, які були спричинені помилками при будівництві об’єкта. На частині живопису утворилися значні нашарування солей, які частково зруйнували живопис та грунт. Багаторічні пилові забруднення спотворили живописне зображення. Не менш пошкодженим був і передній план діорами, частина предметів якого була повністю зруйнована дією вологи.

Надзвичайно складну реставрацію було розпочато у 2017 році. Її здійснили провідні художники-реставратори Національного науково-дослідного реставраційного центру України Тетяна Бичко, Володимир Папушенко, Ірина Сапєгіна, Михайло Білошицький.

Завершили реставрацію діорами "Битва за Дніпро" / Фото: restorer.kiev.ua

Діораму "Битва за Дніпро" - філію Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького - було відкрито в 1975 році. Живописну частину діорами створено майстрами батального живопису Студії військових художників імені М.Б. Грекова,  художниками Миколою Бутом та Миколою Овечкіним. Цільноткане полотно площею 840 кв.м (14x60) розміщене в спеціальному приміщенні (за проектом архітектора Володимира Зуєва), значну частину якого займає предметний план.

Читайте також: В Україні завершили зйомки фільму про Малевича

Загальна площа будівлі, в якій розміщено  діораму становить 1340 кв.м, площа її зали - 900 кв. м. Відстань від оглядового майданчика до полотна – 12 м, загальна площа предметного плану – 590 кв. м.  Широкий радіус огляду (до 230°), глибокий предметний план, що складається із залишків оборонних споруд, зброї, переправних засобів, військових атрибутів, спеціальне освітлення та озвучення діорамного залу створюють у глядачів ефект безпосередньої присутності на місці штурму Дніпра.

«Битва за Дніпро» найбільша діорама в Україні, друга за площею в Європі (після бєлгородської діорами «Курська битва») і одна з найбільших у світі.