У НСТУ нагадали, чому Самойлова не потрапила на Євробачення

Попри те, що Європейська мовна спілка (ЄМС) високо оцінила якість організації Євробачення-2017, вона заявила про можливі санкції проти мовника-організатора через те, що він не зміг забезпечити участь співачки з Росії Юлії Самойлової у конкурсі.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті UA:Перший, де викладена офіційна позиція Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) щодо можливих санкцій з боку ЄМС.

"Рішення про заборону в'їзду на територію України Юлії Самойлової строком на три роки прийняла Служба безпеки України у зв'язку з доведеним фактом незаконного в'їзду співачки на територію окупованого Криму. У зв'язку з цим НСТУ повідомляє, що неухильно дотримується законодавства України, виконує рішення уповноважених органів влади і не вбачає можливим порушувати закони держави під жодним приводом. Євробачення, як і будь-який інший міжнародний конкурс, не може стати винятком і виправданням для порушення законів країн-учасниць конкурсу", - ідеться у заяві.

Також НСТУ наголошує, що суспільний мовник не є органом, що контролює кордони, чи таким, що впливає на законодавство України. Питання правил перетину кордонів та відповідних санкцій за їх недотримання не лежить у площині відповідальності Національної суспільної телерадіокомпанії України.

"З огляду на вищевикладене, санкції проти НСТУ є необгрунтованими. НСТУ оскаржуватиме такі санкції згідно правил, що діють в Європейській мовній спілці та Статуту ЄМС", - наголошують в НСТУ.