На Косівщині видали збірку творів Франка, написаних у Криворівні

В Івано-Франківську презентували збірку «Ось під нами Черемош ізвився», до якої увійшли 20 творів Івана Франка, які він написав у Криворівні.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила завідувачка літературно-меморіального музею Івана Франка у Криворівні Ганна Луцюк.

«До книги «Ось під нами Черемош ізвився» увійшли 20 творів Івана Франка, які були написані ним лише у Криворівні з 1906 до 1914 рік. Відбірку цих творів зробив наш науковий працівник Микола Дзура. Я знайшла ще два твори Франка. У книгу увійшли не лише надбання Франка на гуцульську тематику. Є вірші, проза, переклади», - розповідає Луцюк.

За її словами, нова книга, тираж якої 500 примірників, побачила світ завдяки Косівському видавництву «Писаний камінь».

У книгу увійшли не лише твори Каменяра, а й унікальні спогади про нього. Є тут і світлина місцевого фотографа, на якій Іван Франко начитує свої твори сільському учителю Завадовичу. Тоді, зазначає Луцюк, Франко вже не міг писати, а тому свої твори диктував. Унікальні кадри пам’ятає і син сільського учителя Роман Завадович, нині – дитячий поет та прозаїк, який теж поділився своїми спогадами про Франка.

Книга «Ось під нами Черемош ізвився» вийшла з нагоди відзначення Року Франка на Прикарпатті.

У селі Криворівня на Прикарпатті з 1953 року діє музей Івана Франка у будинку, де раніше зупинявся письменник. Тоді оселя належала місцевому різьбяру Василю Якіб’юку.

Криворівня була відомим місцем відпочинку, тут бували також Михайло Грушевський, Михайло Коцюбинський, Гнат Хоткевич, Лесь Курбас, Костянтин Станіславський.