Франція узаконила польоти безпілотників для розваг

Уряд Франції визначив правові та технічні норми, що регулюють польоти безпілотників для розваг (у т.ч. квадрокоптерів для фото та відео зйомок).

Нововведення вступають у дію з 1 січня 2016 року, повідомили власному кореспонденту Укрінформу в Матіньонському палаці (урядова резиденція).

«Чинний указ скасовує дію попереднього, затвердженого у квітні 2012 року, який обмежував польоти безпілотних літальних апаратів у межах населених пунктів та інших об’єктів на території Франції», - зазначив співрозмовник.

За його словами, новий указ обмежує використання безпілотників у міських районах, поблизу громадських місць та місць скупчення тварин.

«Нові норми визначають висоту польотів дронів, яка має бути не менше 150 м над поверхнею землі та не менше 50 м над штучними або природними перешкодами висотою до 100 м», - зазначив представник уряду, додавши, що з деталями указу можна ознайомитися на сторінках офіційного видання Journal Officiel

Нормативний документ готувався у співпраці з фахівцями Генерального директорату цивільної авіації Франції (DGAC). Указ також забороняє використання безпілотників вночі, поблизу аеропортів та в інших сферах (поблизу режимних об’єктів, державних установ), натомість рекомендує їх застосування з урахуванням положень закону про повагу до приватного життя.

Порушникам нових норм загрожує ув’язнення терміном на один рік та штраф у розмірі 75 тис євро.

Уряд увів нововведення у зв’язку з масштабним зростанням попиту на безпілотники для розваг. За офіційними даними, лише упродовж 2014 року продажі дронів у Франції сягнули 100 тис. одиниць. Французька влада з розумінням поставилися до споживачів, чимала частина з яких отримала у якості подарунків на Різдвяні свята саме безпілотники.

Нагадаємо, що торік та на початку цього року у Франції були зафіксовані численні несанкціоновані владою польоти над АЕС, державними та громадськими установами, у т.ч. над Єлисейським палацом, дипломатичними установами та державними будівлями.