Вдова українського художника подарувала державі унікальну колекцію

У присутності Президента Петра Порошенка відбулася урочиста передача в дар державі і народові України унікальної колекції українського художника, мистецтвознавця і колекціонера Ігоря Диченка. 

Про це повідомляє прес-служба Глави держави. 

"Завдяки шляхетному вчинку вдови Диченка Валерії Вірської збірка картин, до якої належать твори Малевича, Богомазова, Бойчука, Пальмова, Примаченко, Єрмілова, відтепер стане складовою Музейного фонду України", - йдеться у повідомленні.

Відтепер колекційні шедеври, які неодноразово демонструвалися в музеях Нью-Йорка, Токіо, Москви, Единбурга, експонуватимуться в Національному культурно-художньому та музейному комплексі "Мистецький Арсенал" і стануть доступними широкому загалу.

Президент вручив Вірській орден Княгині Ольги, відзначивши в указі про нагородження її вагомий особистий внесок в культурно-освітній розвиток Української держави, багаторічну сумлінну працю та високу професійну майстерність. 

"Ця державна нагорода є символом вдячності всього українського народу за безкорисливе та шляхетне служіння мистецтву та збагачення української культури", - наголосив Порошенко.

Він зазначив, що відтепер національна художня скарбниця збагатилася безцінною та унікальною колекцією, якій би могли позаздрити кращі музеї світу. 

Звертаючись до пані Вірської, Президент сказав: "Україна пишається Вами. Своїм шляхетним вчинком Ви продовжили традицію українського меценатства, підтримки музеїв. Ми бачимо, що у час боротьби за Українську державу патріотичний порив став справді масовим. Наші співвітчизники не випадково шукають і знаходять шляхи утвердження національної культури. Адже ми боремося за перемогу культури над варварством, права над беззаконням, миру над війною". 

У свою чергу, Вірська подякувала Президентові за нагороду.

"Іншого й не могло бути. Бо я тут народилася, пережила голод і війну. Нехай ці роботи живуть в українських музеях і нехай до них ідуть наші діти", - сказала вона.