У строю залишаються п'ять із 13 великих десантних кораблів ЧФ Росії - речник ВМС

Із 13 великих десантних кораблів Чорноморського флоту, які були у Росії на початок повномасштабного вторгнення, в строю залишається п'ять.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук.

«Якщо брати виключно такий клас кораблів як великий десантний корабель, їх загалом було на початку повномасштабного вторгнення 13 одиниць в розпорядженні Чорноморського флоту. Причому шість із них вони спеціально завели під приводом навчань у ході підготовки до повномасштабного нападу на нашу країну. З цих 13 одиниць, станом на тепер, в строю залишається п'ять. Чотири знищено і чотири перебувають в ремонті», - поінформував Плетенчук.

Читайте також: Втрата «Цезара Кунікова» зробить логістичний ланцюг ЧФ Росії вразливим до атак - британська розвідка

Він зауважив, що три російські кораблі – «Саратов», «Новочеркаськ» і «Цезар Куніков», які брали участь в окупації Бердянська та частини півдня України - наразі «возз’єднались на дні моря».

«Загалом від чисельності Чорноморського флоту в Азово-Чорноморському регіоні можемо констатувати приблизно третину знищених кораблів і ще 15 одиниць знаходиться в ремонті через різноманітні ушкодження. Проте угруповання досі залишається досить небезпечним», - зазначив Плетенчук.

Водночас він зауважив, що, попри всі загрози для російського флоту, окупанти не можуть залишити акваторію Чорного моря.

«У них немає вибору насправді, і вони це чудово розуміють. І, звісно, ми це чудово розуміємо. Тому що покинути акваторію вони собі дозволити не можуть. Це вже буде називатись капітуляцією. Тому вони вимушені виконувати ці завдання і вести розвідку, виконувати завдання з охорони пунктів базування. Не забуваймо, що вони контролюють цивільне судноплавство в Керченській протоці, яка закрита офіційно Україною, тому що це наші територіальні води», - зазначив Плетенчук, додавши, що знищення ворожих кораблів триватиме і надалі.

Як повідомляв Укрінформ, 14 лютого ГУР заявило про знищення поблизу Алупки за допомогою ударних морських дронів Magura V5 російського великого десантного корабля "Цезар Куніков".