У Криму з початку року заарештували 182 громадян, з них 122 - кримські татари

В тимчасово окупованому Криму за 9 місяців 2023 року росіяни заарештували 182-х громадян, з них 122 - представники кримських татар. Силовики також провели 57 обшуків та 154 затримання.

Такі дані оприлюднив Кримськотатарський ресурсний центр, передає Укрінформ.

Зазначається, що велика частина порушень з боку окупантів припадає на представників корінного кримськотатарського народу і така практика набула на півострові системний характер.

В аналізі порушень прав людини в окупованому Криму за 9 місяців 2023 рік зауважується, що за звітний період було зафіксовано 57 обшуків у мешканців півострова, з них 38 – у будинках кримських татар. За аналогічний період 2022 року було зафіксовано 25 обшуків, а у 2021 – 46.

«За 9 місяців 2023 року було зафіксовано 154 затримань/утримань, 112 – щодо кримських татар. Низка зафіксованих затримань були проведені після обшуків. Жителів Криму затримували за підозрою в причетності до заборонених у РФ організацій «Хізб ут-Тахрір», «Свідки Єгови», за ухилення від призову в збройні сили РФ, за «виправдання тероризму в соціальних мережах», «сприяння тероризму», за «державну зраду», а також були зафіксовані масові затримання біля будівель суду», - зазначив голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

Читайте також: У Криму після окупації зафіксували понад 5 тисяч порушень прав людини - правозахисник

За даними у звіті, за 9 місяців 2023 року зафіксовано 182 арешти, з них 122 – щодо представників корінного кримськотатарського народу.

Менеджерка з комунікацій Кримськотатарського Ресурсного Центру Тетяна Савчук заявила: «Зі 182 випадків 37 – нові арешти, 44 – вироки, 1 – посмертний вирок, 68 – адмінарешти, 32 – продовження термінів утримання під вартою».

В документі йдеться, що через ненадання належної медичної допомоги в російських місцях несвободи загинули двоє політв’язнів: Джеміль Гафаров та Костянтин Ширінг.

У звіті КРЦ також міститься інформація про допити, порушення екологічних норм на півострові, про неналежні умови утримання в СІЗО і в’язницях, про порушення прав політв’язнів, незаконні військові навчання в окупованому Криму.

Крім цього, КРЦ почав фіксувати порушення прав люди на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областях.

Так, за 9 місяців цього року на цих територіях зафіксовано 42 випадки затримання, 16 арештів представників корінного кримськотатарського народу, щонайменше 17 обшуків, а також 368 випадків убивств.

Читайте також: У Криму катували людину через пошук депортованих українських дітей - правозахисниця

У звіті також звернули увагу на такі випадки, як катування та погрози, незаконне призначення окупаційної влади, депортація дітей та пропаганда, руйнування екосистеми та виокремили інші правопорушення.