Рада внесла зміни до закону про адміністративний устрій Криму

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим" (№9548).

Про це народний депутат із парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ. 

За його словами, ухвалення документа підтримали 309 депутатів.

Мета законодавчого акта – створення правових передумов для відновлення та забезпечення стабільного функціонування органів державної влади України в Криму після майже десятиріччя тимчасової окупації відповідного регіону та повноцінної інтеграції Кримського півострова в систему публічного урядування держави-агресора.

Читайте також: Рада має удосконалити законодавство, щоб видворити з Криму російських «колоністів» - Чубаров

Так, Кабінету міністрів України впродовж одного місяця з дня набрання чинності цим законом необхідно визначити адміністративні центри та затвердити території територіальних громад Автономної Республіки Крим. Протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим документом уряд має реорганізувати та утворити районні державні адміністрації Криму з урахуванням Постанови Верховної Ради "Про утворення та ліквідацію районів".

Кабміну доручається внести на розгляд парламенту проєкт постанови про внесення змін до постанови ВР "Про утворення та ліквідацію районів" з урахуванням територій територіальних громад Криму, а також внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт про особливості відновлення публічної влади в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.

Читайте також: Деокупація і реінтеграція Криму: Рада схвалила заяву щодо державної політики

Окрім того, законом передбачається, що перейменування окремих населених пунктів та районів АРК, затверджене Постановою ВР №1352-VIII від 12 травня 2016 року, здійснюється невідкладно, а не після деокупації.

Як повідомлялося, Автономна Республіка Крим та місто Севастополь тимчасово окуповані Російською Федерацією з 20 лютого 2014 року.