Фейки про НАТО та Україну: як змінила акценти російська пропаганда у Криму

Пропаганда рф в тимчасово окупованому Криму створює нові фейки про НАТО: пропагандисти почали визнавати суб'єктність України, але твердять, що ЗСУ нібито воюють в інтересах Північноатлантичного альянсу.

Про це йшлося в Укрінформі під час пресконференції "Фейки про НАТО в окупованому Криму".

"Які акценти робить російська пропагандистська машина для того, щоб дискредитувати як НАТО (альянс, який забезпечує безпеку), так і Україну та Сили оборони України? Отже, перший фейк: "НАТО планує знищити росію руками України", – зауважив голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

Читайте також: У Києві презентували проєкт «#Насправді_історія», який розвінчуватиме прокремлівські наративи

Він нагадав, що раніше росія стверджувала, що розпочала так звану СВО, аби не допустити розміщення в Україні військових баз Альянсу. Тепер же російські медіа, телеграм-канали, експерти переконують, що мета війни – завадити НАТО знищити росію. Таким чином, Україна в їхніх пропагандистських наративах стає суб'єктом. Подібна дезінформація поширюється для того, щоб надати "СВО" ознак "священної народної війни" і спонукати росіян іти воювати.

Наступна тенденція російської дезінформації, яку озвучив Барієв: "ЗСУ ведуть боротьбу виключно в інтересах НАТО". Раніше росЗМІ стверджували, що рф воює саме з НАТО, Збройними силами України керують представники Альянсу, в лавах ЗСУ воюють найманці з інших країн. Нова теза – рф воює саме з Україною, але українці захищають не свої інтереси, а інтереси США і інших країн Альянсу. При цьому НАТО "намагається стати повноцінною стороною конфлікту". Тобто російські пропагандисти визнають суб'єктність України і ЗСУ, але наголошують на визначальній ролі НАТО.

Третя тенденція – твердження про те, що "український народ став жертвою політики НАТО", зазначив Барієв. За його словами, цей наратив почали масово поширювати в цьому році. Таким чином росіяни намагаються перекласти свої злочини на Альянс і переконати частину українців, що війну спровокувало НАТО. Вони сподіваються переконати мешканців Криму і всієї України в тому, що жертви українців були марними, тому треба тиснути на керівництво країни, вимагаючи мирних переговорів з рф без посередництва західних держав.

Читайте також: У кишені російської пропаганди ще багато фейків

На думку Барієва, росіяни сподіваються, що мешканці Криму повірять у ці фейки і переконають в цьому своїх родичів і друзів на неокупованих територіях.

Менеджер Кримськотатарського ресурсного центру Сергій Пархоменко, відповідаючи на запитання про те, як протягом року змінювалися фейки російської пропаганди, підсумував, що перші півроку повномасштабного вторгнення пропагандисти стверджували, ніби в Україні проти росії воюють війська НАТО і "нацисти". Із серпня 2022 року з'явилися твердження, що Україна все-таки є суб'єктом конфлікту, але воює не за свій інтерес, а за інтереси "заокеанських господарів". Узимку 2023-го ЗМІ країни-агресорки визнали, що їхня армія воює з Україною, але пояснюють це тим, що НАТО задурило українцям голови і їхніми руками намагається знищити рф.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці минулого року в КРЦ склали топ найбезглуздіших фейків про НАТО, які поширюють пропагандистські ЗМІ в тимчасово окупованому Криму: метою "Майдану" було створення баз країн НАТО у Криму; НАТО розмістило в Україні біологічну лабораторію; спецслужби НАТО координували операцію із викрадення Україною російських літаків; якщо НАТО вторгнеться в Крим, росія завдасть удару по Лондону; НАТО вважає Україну одноразовим інструментом для війни з росією.