Після визволення Херсона у частини кримчан відбувся кардинальний злам у свідомості – експерт

Після визволення військами ЗСУ Херсона у частини кримчан відбувся кардинальний злам у свідомості.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

«Дуже скоро стало зрозуміло, що розповіді про надмогутню російську армію є неправдою, і зараз це їм «аукається» у Криму… Вперше у помітної частини кримчан, отих, що цинічні, раціональні, як вони думають (збірний образ – таксист чи власник невеликого бізнесу, які рік тому казали мені, не оцінюючи, добре це чи погано, що «россия сильная и она победит»), у цієї частини населення картина їхнього світу «рухнула», вони у фрустрації. Виявляється, Україна спроможна ламати російську армію. Найбільший вплив мало звільнення Херсона», - сказав Данилов.

Читайте також: Після кожної «бавовни» в Криму до спротиву долучається все більше активістів - рух «Жовта стрічка»

За його словами, вкладаючи достатньо великі ресурси в розкрутку символічного статусу Херсона російські пропагандисти самі себе підставили. Тепер у картині світу частини кримчан з’явилося розуміння, що Україна може повернутися, зазначив Данилов. І це кардинальний злам у свідомості. І це ще проєктується на конкретних людей, на всіх, хто говорив їм про перемоги. Це збільшує недовіру не лише до абстрактної росії, а й до окремих політиків, додав він.

Як повідомляв Укрінформ, ЗСУ визволили правобережну частину Херсонської області, зокрема і місто Херсон. Частина області, розташована на лівому березі Дніпра, тимчасово захоплена російськими військами, які викрадають місцевих жителів, займаються мародерством, грабують підприємства.