У сімферопольському СІЗО людей утримують в полоні, не відкриваючи справ

У СІЗО №2 м. Сімферополь тимчасово окупованого Криму частину людей утримують у полоні, стосовно них навіть не відкривають кримінальних справ.

Про це у коментарі Укрінформу розповіла голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

“фсб відкрила СІЗО №2 в Сімферополі для утримання викрадених на новоокупованих територіях. Стосовно частини цих людей навіть не відкриті кримінальні справи. Серед них - учасники АТО, військові. Фактично, вони перебувають у полоні”, - сказала Скрипник.

Вона зауважила, що до них ніхто не має доступу, їм не надають навіть адвоката.

“Вони опиняються без жодної правової підтримки. Адже виходить, якщо немає кримінальної справи, то формально немає підстав для надання адвоката. Очевидно, цих людей ховають від усіх, щоб не було відомо, що з ними робили”, - зауважила Скрипник.

Читайте також: Викраденого на Херсонщині голову спілки ветеранів АТО незаконно утримують у сімферопольському СІЗО

Правозахисниця додала, що всі, кого окупанти незаконно затримують на тимчасово окупованих територіях Херсонщини та Запоріжжя, стають жертвами тортур.

“Спочатку їх катують російські військові або росгвардія на новоокупованих територіях. Потім перевозять до кримського СІЗО, де катують фсбшники, щоб вони визнали провину. Це стосується усіх: і хто має адвоката, і хто його не має”, - акцентувала вона.

Скрипник зазначила, що призначені адвокати є представниками фсб, які покривають тортури, вмовляють людей визнати вину у сфабрикованих справах. За її словами, далеко не у всіх справах вдається домогтися участі незалежного адвоката.

Як повідомлялося, у виправній колонії №1 тимчасово окупованого Сімферополя загарбники вербують в'язнів, аби вони в складі росармії воювали проти України.