Зі звільненням Криму відбудуться вільні вибори делегатів Курултаю — Чубаров

Зі звільненням Криму Збройними силами України знову відбудуться вільні вибори делегатів вищого повноважного представницького органу кримськотатарського народу.

Як передає Укрінформ, про це сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у зверненні з приводу 105-річчя Першого Курултаю кримськотатарського народу.

“Немає жодного сумніву, що невдовзі зі звільненням Криму Збройними силами України, у складі яких разом з українцями мужньо воюють і кримські татари, знову відбудуться вільні вибори делегатів Курултаю та буде відновлено діяльність найвищого національного інституту корінного кримськотатарського народу”, - йдеться у дописі.

Як зазначається, 105 років тому, 9 грудня 1917 року, в Ханському Палаці в Бахчисараї розпочав свою роботу Перший Курултай кримськотатарського народу.

“Ця подія знаменувала підйом кримськотатарського національного руху періоду революції 1917-1921 років, засвідчила волю до самовизначення та державницькі прагнення корінного народу Криму, розтерзаного, але не зламаного за попередні 134 роки гонінь, переслідувань і вигнань, які здійснювалися колоніальною владою з часу захоплення російською імперією Криму в 1783 році і знищення Кримського ханства”, - зазначається у дописі.

Нині Курултай кримськотатарського народу – це національний з’їзд, вищий повноважний представницький орган кримськотатарського народу, який періодично скликається для розв'язання суттєвих питань суспільно-політичної, соціально-економічної, культурної та інших сфер життя кримських татар.

Курултай визначає основні напрямки та форми діяльності Меджлісу кримськотатарського народу – вищого повноважного представницько-виконавчого органу кримських татар в період між сесіями Курултаю.

Читайте також: росіяни та колаборанти почали думати про евакуацію з Криму — представник Меджлісу

Як наголосив радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк, Крим буде українським, а над Ай-Петрі майорітиме кримськотатарський прапор.

Фото: qha.com.ua