Представник Тихановської: Крим має бути українським і де-юре, і де-факто

В Об’єднаному перехідному кабінеті лідера білоруської опозиції Світлана Тихановської вважають Крим українським, і півострів має бути таким не тільки де-юре, а й де-факто.

Про це заявив представник з іноземних справ в Об’єднаному перехідному кабінеті Тихановської Валерій Ковалевский на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Ми виступаємо за територіальну цілісність України, і це передбачає, що Крим має стати українським не тільки де-юре, а й де-факто», - сказав Ковалевський.

Він також наголосив на підтримці білоруською опозицією України у протистоянні російській агресії.

«Від самого початку війни головним посилом від Світлани Тихановської та всіх демократичних сил білорусі було те, що ми мусимо всіма силами підтримати Україну в цій війні», - сказав Ковалевський.

За його словами, олександр лукашенко і президент рф путін «є співучасниками у злочині агресивної війни й мають понести відповідальність».

Читайте також: Тихановська: Без вільної України не буде вільної білорусі

Стосовно відносин білорусі з рф після усунення лукашенка від влади, як зазначив Ковалевський, у кабінеті Тихановської «є бачення необхідності перегляду угод про співробітництво з рф і вихід із частини таких домовленостей, які цілком і повністю підривають незалежність і безпеку білорусі».

Він підкреслив, що перегляд стосуватиметься укладених лукашенком угод про політичне співробітництво з росією, співпрацю в межах ОДКБ, а також угод зі створення союзної держави білорусі та рф, які «фактично є дорожніми картами поглинання білорусі росією».

Натомість білоруська опозиція має намір змінити зовнішньополітичний вектор країни та рухатись у бік зближення з Європейським Союзом, заявив представник Тихановської.

«Ми належимо до європейської родини, європейської цивілізації… Наше місце у Європі», - наголосив Ковалевський.

Як повідомляв Укрінформ, лідер білоруської опозиції в еміграції Світлана Тихановська 11 жовтня звернулась до Президента України Володимира Зеленського з проханням встановити дипломатичні та політичні відносини між Україною та Об'єднаним перехідним кабінетом білорусі.

Читайте також: Кулеба пояснив, чому Україна не розриває дипвідносин з білоруссю

Між Україною та росією немає дипломатичних відносин, але з білоруссю вони поки що зберігаються.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що їх розірвуть, якщо армія рб перетне кордон та здійснить пряме вторгнення.