рф намагається мобілізувати кримських татар у пріоритетному порядку - Верещук

росія в тимчасово окупованому Криму намагається у пріоритетному порядку примусово мобілізувати до своєї армії кримських татар.

Про це в ефірі телемарафону заявила віцепрем’єрка Ірина Верещук, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми розуміємо, що рф проявила свій рашизм у всій красі – це мобілізація корінних народів, зокрема. І у цьому випадку у тимчасово окупованому українському Криму, рф намагається пріоритетно мобілізувати корінні народи Криму, а саме – кримських татар. А вони дійсно не хочуть бути мобілізовані, і їдуть, намагаючись врятуватися», - сказала Верещук.

За її словами, кримчани намагаються втекти від примусової мобілізації до Грузії, Польщі, Литви.

«Знаю, що наше МЗС працює у цьому напрямку. Думаю, що ці питання будуть залагоджені», - заявила міністр.

Вона підкреслила, що росія вчиняє акти геноциду щодо корінних народів, у тому числі, по відношенню до кримських татар та інших корінних народів України, і про це необхідно говорити.

Читайте також: У Криму повістки видали онкохворому та чоловіку на візку

Окремо віцепрем'єрка уточнила, що в української влади є дані щодо тих осіб, які віддають такі злочинні накази та займаються незаконною примусовою мобілізацією українських громадян. «І, звичайно, ці всі дані будуть додані до доказової бази, а потім винні понесуть покарання», - сказала міністр.

Як повідомлялося, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що для допомоги кримчанам, які самоевакуюються через мобілізацію, слід створити міжвідомчу робочу групу.