За підрив Північно-Кримського каналу судитимуть заступника командувача чф рф і командира бригади

Правоохоронці направили до суду справу щодо заступника командувача чф рф та командира 11-ї окремої інженерної бригади Південного військового округу – за інформацією прокуратури, їх судитимуть за підрив Північно-Кримського каналу.

Про це поінформувала пресслужба Офісу генпрокурора, передає Укрінформ.

«Херсонською обласною прокуратурою направлено до суду обвинувальний акт стосовно заступника командувача чорноморського флоту рф з матеріально-технічного забезпечення та командира 11-ї окремої інженерної бригади Південного військового округу за фактом порушення законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України)», - уточнюється у повідомленні.

Слідство встановило, що наприкінці лютого 2022 року підозрювані керували захопленням споруд Каховської ГЕС та підривом Північно-Кримського каналу на Херсонщині.

Як уточнюють у Офісі генпрокурора, генерал-майор - заступник командувача чф рф керував незаконними діями загарбників на цьому цивільному об’єкті, який відноситься до критичної інфраструктури та забезпечує водою населення, а також зрошування полів у регіоні.

«У свою чергу, полковник командир бригади безпосередньо керував підпорядкованими йому солдатами, які підірвали канал у декількох місцях. Як наслідок, значної шкоди завдано цивільній інфраструктурі, унеможливлено здійснення належного зрощування сільгоспземель регіону», - заявили у відомстві.

Окрім того, унаслідок цих дій була завдана значна шкода довкіллю та спричинено матеріальні збитки державі у великих розмірах.

За інформацією ОГП, наразі обвинувачені оголошені у міжнародний розшук.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим відділом УСБУ в Херсонській області за оперативного супроводу Головного управління контррозвідувального забезпечення об'єктів критичної інфраструктури та протидії фінансування тероризму Департаменту захисту національної державності СБУ спільно з оперативними підрозділами УСБУ в Херсонській області.

Читайте також: Підрив Північно-Кримського каналу: суд дозволив заочне розслідування щодо двох військових рф

Як повідомлялося, правоохоронцізавершили спеціальне досудове розслідування стосовно ексзаступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Володимира Сівковича за підозрою в незаконному перешкоджанні проведенню акцій протесту під час Революції Гідності, а саме в силовому розгоні студентів з Майдану Незалежності в Києві в ніч на 30 листопада 2013 року.