У рф Кримську правозахисну групу визнали «небажаною»

Генпрокуратура рф визнала «небажаною» діяльність української правозахисної організації "Кримська правозахисна група" (КПГ).

Про це КПГ повідомляє у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Генеральна прокуратура росії "визнала небажаною у рф діяльність української організації "Кримська правозахисна група", - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що сайт Кримської правозахисної групи з минулого року заблокований на окупованому півострові. На даний час доступ до ресурсу закритий як мінімум у Сімферополі, Судаку, Леніно, Керчі, Красноперекопському та Бахчисарайському районах.

Читайте також: У Криму окупанти провели з початку року десятки арештів і затримань - правозахисники

За даними КПГ, у 2020-му та 2021-му роках країною-окупантом було винесено щонайменше 20 рішень, які забороняють матеріали, що публікуються Кримською правозахисною групою, до “поширення на території російської федерації”. Усі публікації стосувалися незаконного військового призову у Криму.

КПГ позиціонує себе як “неурядова організація кримських правозахисників та журналістів, метою якої є сприяння дотриманню та захисту прав людини у Криму шляхом привернення широкої уваги до проблем прав людини та міжнародного гуманітарного права на території Кримського півострова, а також пошуку та вироблення механізмів для захисту прав людини у Криму”.

Читайте також: В окупованому Криму до «судів» направили вже 36 справ про «дискредитацію російської армії»

Крім незаконного призову кримчан на військову службу в рф, КПГ моніторить і фіксує цілий спектр порушень прав людини на півострові, зокрема, розповідає про тиск на політичних активістів, кримінальне переслідування прихильників "Хізб ут-Тахрір", "Свідків Єгови", так званих "українських диверсантів” та інших громадян, які не лояльні до окупаційної влади на півострові.