Російський суд продовжив на три місяці арешт кримського татарина Шихаметова

Російський військовий суд у Ростові-на-Дону продовжив арешт політв'язню Яшару Шихаметову на три місяці, до 26 квітня 2022 року. 

Про це повідомляє у Фейсбуці "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

«Кримському татарину Яшару Шихаметову Південний окружний військовий суд продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою ще на три місяці», - йдеться в повідомленні.

За інформацією «Кримської солідарності», у грудні 2021 року слухання щодо Шихаметова переносилося двічі, у зв'язку з недоставкою його до суду через брак конвоїрів, тому строк перебування політв'язня під вартою закінчився більше місяця тому.

Клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу ще на три місяці викликало обурення у Шихаметова.

«Шихаметов застукав кулаками по стінах та лавці в «акваріумі», висловлюючи таким чином небажання слухати державного обвинувача. З тяжкою задишкою та тремтячим голосом підсудний повторював, що ні в чому не винен, і тому не хоче слухати обвинувальні докази представника держорганів: «Я не хочу з вами справу мати!», - наводить слова політв'язня «Кримська солідарність».

Читайте також: У РФ завтра відбудуться чергові судилища у справах двох «сімферопольських груп»

Обвинувачений звернувся до суду з двома клопотаннями про відведення судової колегії та прокурора, але отримав відмову.

Як повідомлялося, 7 лютого 2021 року одразу в кількох районах Криму пройшли масові обшуки в будинках активістів, внаслідок яких були затримані шестеро людей: Азамат Еюпов, Яшар Шихаметов, Ленур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Ернест Ібрагімов та Олег Федоров.

Усім затриманим ставлять у провину членство в ісламській політичній партії «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України та більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.