Фігуранти «сімферопольської справи» можуть отримати до 18,5 року в'язниці

Фото

Російський прокурор просить строки від 16 до 18,5 років ув'язнення для кримськотатарських активістів, фігурантів другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір».

Про це повідомляє у Фейсбуці «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«Сьогодні у Південному окружному військовому суді державний обвинувач озвучив пропоновані строки ув'язнення для журналіста Ремзі Бекірова, правозахисника Різи Ізетова, активістів Шабана Умерова, Фархода Базарова і Раїма Айвазова, попросивши суд визнати їх винними за статтями 205.5 та 278 КК РФ. Для Ремзі Бекірова прокурор Євген Колпіков просить 18 років, для Різи Ізетова - 18,5 року, для Шабана Умерова - 18,5 року, Раїму Айвазову держобвинувач попросив призначити 18 років і 3 місяці, Фарходу Базарову - 16 років», - йдеться у повідомленні.

Для всіх обвинувачених держобвинувачення просить суворий режим відбування покарання, а також від року до півтора року обмеження волі після звільнення.

Як заявив у суді прокурор Євген Колпіков, «незважаючи на невизнання вини підсудних, які неодноразово висловлювали невдоволення політикою та спецслужбами російської держави, їхня вина була доведена у судовому процесі». Як доказ винуватості обвинувачених Колпіков назвав показання прихованих свідків, записи прослуховування, висновки експертизи та рішення Верховного суду про визнання «Хізб ут-Тахрір» терористичною організацією від 14 лютого 2003 року.

«Пом'якшуючими обставинами» прокурор назвав наявність у підсудних малолітніх дітей та позитивні характеристики правоохоронних органів та знайомих обвинувачених.

У «Кримській солідарності» уточнили, що засекречені особи свідків, чиї показання лежать в основі обвинувачення проти кримських татар, відомі лише співробітникам ФСБ і суддям, які розглядали «справу».

Зазначається, що під час судового розгляду захист неодноразово вказував на те, що показання прихованих свідків є суперечливими та наполягав на тому, щоб суд розсекретив особи цих свідків, на що отримував відмову.

Крім того, зазначили в «Кримській солідарності», друга важлива частина обвинувального висновку, а саме лінгвістико-релігієзнавча експертиза, була піддана сумніву незалежних фахівців, залучених до розслідування адвокатами за угодою, проте суд не став проводити повторне дослідження у цій справі.

Нагадаємо, 25 кримськотатарських громадських активістів — Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Меджит Абдурахманов, Тофік Абдулгазієв, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов — обвинувачуються в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії визнана терористичною, але діє без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн.

Читайте також: Окупанти продовжують переслідування кримських татар та мілітаризацію дітей – HRW

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об’єднання «Кримська солідарність». Умеров, Бекіров, Ізетов і Айвазов обвинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації», до довічного позбавлення волі).

Решта за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації», до 20 років позбавлення волі). Всім фігурантам справи було також висунуто обвинувачення за ч. 1 ст. 30 та ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади», до 10 років позбавлення волі).

Фото: Кримська солідарність