Справа про держзраду ще одного кримського судді пішла до суду

Прокуратура АРК та Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього судді Роздольненського районного суду, який, перейшовши на службу в РФ, переслідував українського активіста в Криму.

Про це повідомляє прокуратура АР Крим та м. Севастополя, передає Укрінформ.

"Прокуратурою АР Крим та міста Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього судді Роздольненського районного суду АР Крим за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада)", - йдеться у повідомленні.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 12 до 15 років.

Читайте також: Справа про держзраду Медведчука: суд продовжив досудове слідство

У ході досудового розслідування встановлено, що суддя після окупації півострова у 2014 році, зрадивши присязі на вірність народу України, перейшов на службу до незаконно створених судових органів Російської Федерації.

"Перебуваючи на посаді, обвинувачений, діючи в інтересах держави-окупанта, безпідставно надав дозвіл на проведення обшуку у домоволодінні українця, який виступив проти режиму окупації та розмістив на даху власного будинку державний прапор України", - пояснили в наглядовому відомстві.

Після кількох обшуків, активіст заявив про незаконність дій "поліції", у зв’язку з чим його було притягнуто до адміністративної відповідальності за нібито непокору "правоохоронцям". При цьому обвинувачений незаконно застосував до активіста адміністративний арешт строком на 10 діб, посилаючись на російське законодавство.

Читайте також: Справа про держзраду: суд залишив колишнього генерала СБУ під вартою

"Надалі своїми діями та рішеннями обвинувачений спряв становленню окупаційних судових органів на півострові та у цілому окупаційної влади РФ, а також надавав допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України", - йдеться в повідомленні прокуратури.

За її даними, досудове розслідування здійснювалось слідчими ТУ ДБР, розташованого у м. Мелітополі.