Доступ до освітніх та медичних послуг допоможе реінтеграції кримчан - МінТОТ

Україна має великі можливості для реінтеграції жителів тимчасово окупованого Криму, надаючи їм адміністративні, освітні та медичні послуги.

Про це на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Міжнародна політика" заявив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Снавер Сейтхалілєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У міністерстві ми бачимо цей процес реінтеграції у двох напрямках. Перше - це переведення освітніх, медичних та адміністративних послуг в онлайн-формат і друге - це фізично наближення цих послуг до наших громадян. Мається на увазі надання цих послуг в пунктах перетину адмінкордону з Кримом", - сказав Сейтхалілєв.

За його словами, з цією метою вже створено Центр надання адміністративних послуг на КПВВ "Чонгар".

"Статистика показує, що така практика дуже актуальна. Більше 2 тисяч громадян вже скористалися цими послугами з моменту відкриття ЦНАП. Також ми в рамках нового проєкту плануємо модернізацію пунктів перетину адмінмежі й надання таких послуг не тільки в режимних зонах", - зазначив заступник міністра. Він додав, що у сервісних хабах, створених за новими стандартами, передбачається, зокрема, безкоштовне тестування на COVID-19.

Читайте також: COVID-тести на межі з Кримом і ОРДЛО цьогоріч зробили майже 40 тисяч осіб

Сейтхалілєв також повідомив, що в травні цього року для жителів окупованих територій була запущена послуга е-Малятко.

"Завдяки інтеграції багатьох баз даних ми створили можливість і для жителів окупованих територій отримувати таку комплексну послугу, зокрема реєструвати новонароджених, отримати інші документи... Це важливо - повертати наших громадян в конституційне поле нашої країни і давати ще більше можливостей користуватися адміністративними послугами", - наголосив заступник очільника МінТОТ.

Стосовно громадян, які переселилися з окупованої території, а таких зараз 1,5 мільйона, то в контексті спрощення адміністративних послуг для них уже працює електронна довідка переселенця, додав Сейтхалілєв.