«Суд» у Криму відмовив в апеляції матерям політв'язнів, засудженим за одиночний пікет

Так званий Верховний суд в окупованому Криму визнав правомірним вирок у "справі" матерів політв'язнів Зуре Емірусеїнової і Зеліхи Абхаїрової, оштрафованих за одиночні пікети на підтримку синів, які суд першої інстанції визнав масовим зібранням.

Про це повідомляє у Фейсбуці Кримська солідарність, передає Укрінформ.

За даними Кримської солідарності, на засіданні в «суді» першої інстанції було зафіксовано безліч порушень, зокрема, постанову було винесено без наради колегії суддів - її прочитав головуючий суддя з листа, надрукованого ще до початку судового розгляду.

Засідання так званого Верховного суду Криму також проходило з порушеннями. "Суддя" Володимир Агін не врахував всі зауваження адвокатів і скасував клопотання про виклик перекладача, назвавши його "необгрунтованим затягуванням судового процесу".

Читайте також: Парламентська асамблея ОБСЄ засуджує окупацію Росією Криму та ОРДЛО

Захист планує оскаржити рішення судів обох інстанцій в Європейському суді з прав людини.

Як повідомлялося, 31 жовтня 2020 року у Красногвардійському районі Криму в селищах Октябрське та Амурське пройшли поодинокі пікети, в яких брали участь Зеліха Абхаїрова, Зуре Емірусеїнова і Еміне Абдулганієва. Вони протестували проти кримінального переслідування їхніх дітей - фігурантів красногвардійської групи «справи Хізб ут-Тахрір». Жінок обвинуватили за ст. «Порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування» (ч. 5 статті 20.2 КоАП РФ). 21 травня 2021 року Красногвардійський районний "суд" визнав жінок винними в участі у несанкціонованому масовому заході, присудивши їм штрафи в розмірі від 5000 до 10000 рублів (1800-3600 грн).

3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд засудив фігурантів красногвардійської "справи Хізб ут-Тахрір": Рустема Емірусеїнова до 17-ти років позбавлення волі, Ескендера Абдулганієва - до 12-ти років, Арсена Абхаїрова - до 13-ти.