Колишній постпред Путіна скупив в окупованому Криму нерухомості на $13 мільйонів

Колишній постпред президента Росії в окупованому Криму Олег Белавенцев, члени його родини та пов'язані з ним компанії стали власниками нерухомості на півострові на загальну суму близько $13 мільйонів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у розслідуванні російського видання "База".

Вся нерухомість, «будинки, готелі, пам'ятки архітектури» та інше придбані після 2014 року, коли Крим був окупований. За даними "Бази", Белавенцев залишається одним з найвпливовіших людей на півострові, який тісно пов'язаний з главою окупаційної влади Криму Сергієм Аксьоновим. Стверджується, що завдяки дружбі з ним Белавенцев купує нерухомість за суми в кілька разів нижчі від кадастрової вартості, а компанії, якими володіє він і члени його родини, регулярно отримують держзамовлення, часто стаючи єдиними постачальниками послуг.

Читайте також: Bellingcat виграв суд у Нідерландах проти агентства, пов'язаного з «кухарем Путіна»

Згідно з розслідуванням видання, серед об'єктів кримської нерухомості, власниками якої є сам Белавенцев, його дружина Ірина, дочка Вікторія та зять Єгор - чотири будинки, сім квартир, дев'ять апартаментів в елітному готелі, п'ятиповерховий пансіонат на 78 номерів, санаторій і безліч складських приміщень. Майже вся нерухомість знаходиться на березі моря. У числі міст, в яких колишній постпред і його родина скуповують будинки і квартири, - Ялта, Севастополь, Форос, Сімферополь, а також ряд кримських прибережних селищ.

Окремо наголошується, що в 2015-му році родина Белавенцева придбала в Балаклаві старовинний маєток з колонами, визнаний пам'яткою архітектури ще українською владою. За даними місцевих ЗМІ, до цього будівлею володіли люди, наближені до родини президента-утікача Віктора Януковича. Крім того, ряд придбаної Белавенцевим нерухомості раніше належав Ігорю Коломойському, активи якого після анексії Криму були націоналізовані російською владою і виставлені на торги. "База" також вказує на котедж площею 215 кв. м в елітному селищі "Мис Сарич", яке записане на Ірину Белавенцеву.

Читайте також: У Путіна є ще один «палац» - його знайшли в окупованому Криму

Олег Белавенцев і члени його родини володіють також нерухомістю в Москві та Підмосков'ї на загальну суму понад 140 мільйонів рублів ($1,85 млн). При цьому з моменту початку виконання функцій «постпреда президента Росії в Криму» Олег Белавенцев задекларував лише 105 мільйонів рублів доходу ($1,4 млн).

Як відомо, Крим був окупований Росією в результаті спецоперації у лютому-березні 2014 року. При цьому Белавенцева, близького друга глави міноборони РФ Сергія Шойгу, називають одним з організаторів так званого референдуму: після цього Путін присвоїв йому звання героя Росії "за зміцнення державності" і призначив його своїм "постпредом у Криму".

Окупація Криму, як і псевдореферендум, не визнаються Україною і більшістю іноземних держав, Генеральною Асамблеєю ООН, ПАРЄ, ПА ОБСЄ, а також суперечить рішенню Венеційської комісії. Відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" територія Кримського півострова вважається тимчасово окупованою територією.