У Криму блокують Укрінформ і ще 17 українських інформаційних сайтів

Провайдери в окупованому Росією Криму блокують 18 українських інформаційних сайтів і дві соціальні мережі.

Про це свідчать результати моніторингу Кримської правозахисної групи (КПГ), який було проведено у серпні-вересні 2019 року.

"Десять кримських провайдерів у дев'яти містах повністю блокують 18 українських інформаційних сайтів і 2 соціальні мережі", - повідомляє Кримська правозахисна група.

Ці самі провайдери блокують сайти Меджлісу кримськотатарського народу, Хізб ут-Тахрір і Свідків Єгови.

Крім того, зазначили правозахисники, як мінімум 7 українських інформаційних сайтів у цих провайдерів доступні тільки частково.

Перевірку доступності сайтів монітори провели за допомогою мереж 10 різних провайдерів у 9 кримських населених пунктах.

Вони встановили, що станом на кінець вересня 2019 року в Криму немає доступу як мінімум до 23 сайтів, які вільно працюють на підконтрольній Україні території, сайтів Цензор.нет, QHA, След.нет, UAinfo, 5 канал, 112 Україна, Апостроф, Фокус, Главком, Центр журналістських розслідувань, ТонеТо, Депо, Українська правда, РБК, Укрінформ, Лівий берег, Зеркало недели, Стрічка, а також сайти соціальних мереж Лінкедін і Телеграм.

Порівняно з попереднім моніторингом КПГ, який проводився у травні 2019 року, ситуація з доступом до сайтів погіршилася. В результаті нового моніторингу були встановлені ще 5 сайтів, доступ до яких блокують всі 10 провайдерів.

Читайте також: МЗС: Проблематика Криму є одним з пріоритетів ЮНЕСКО

Провайдери блокують навіть ті сайти, які не внесені до реєстру заборонених у Росії. Підстав для обмеження доступу до таких ресурсів немає навіть у законодавстві РФ.

У результаті таких дій російської влади жителі Криму позбавлені доступу до інформації великих незалежних українських медіа, релігійних організацій та сайту органу самоврядування кримськотатарського народу, які вільно діють на решті території України.