Чубаров: З серпня не можу зустрітися з представниками Президента у справах Криму

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що з початку серпня не може зустрітися з представниками Президента у справах Криму, через що зависло у повітрі обговорення важливих законопроєктів, які стосуються окупованого півострова.

Про це він розповів в ефірі телеканалу ATR.

За словами Чубарова, невизначеність України щодо кримського питання негативно впливає не тільки на ставлення з боку партнерів до самої країни, але також сприяє знищенню кримських татар, які постійно піддаються репресіям з боку окупаційної влади.

«Через таке ставлення до Криму Україна не просто втрачає Крим ... Одночасно йде знищення кримськотатарського народу. Росія витісняє кримських татар з Криму і заміщає їх своїм населенням. Є цифри, статистика. Не просто так відбуваються репресії. Ці репресії для того, щоб кримські татари самі залишали Крим. Крім того, що ми реалізуємо своє право, ми даємо Україні ще один потужний інструмент, який спирається на міжнародне право, для того, щоб боротися за відновлення суверенітету України над Кримом ... Ми не є настільки потужною у військовому аспекті державою, щоб відразу перемогти Росію. Але ми можемо і зобов'язані надати певний алгоритм нашим партнерам. Ми не є настільки сильними, щоб ставити їм умови, мовляв ми будемо влаштовувати демарші, підемо військами, і ви нам не потрібні. Але ми можемо поставити наших партнерів у чіткіші умови, щоб вони не могли уникати своїх зобов'язань і своїх принципів, закладених в їх же державні формування і цінності їх суспільства », - вважає глава Меджлісу кримськотатарського народу.

Чубаров зазначив, що Україна має наполягати на власних алгоритмах розв'язання конфлікту з Росією, а не погоджуватися на неприйнятні для себе умови.

«Якби мене зараз Президент Зеленський запитав: «Чого ти хочеш? З чим я повинен йти?», я б сказав, що потрібно змінити все те, на що ми змушені були піти у вересні 2014 року і в 2015 році. Тоді такий був час. Ми не піддаємо нічого ревізії, ми не сваримося з нашими партнерами, але ми говоримо про безумовне право української держави. І у нас є своя формула, яка звучить так: «Відновлення територіальної цілісності української держави по всій території в межах міжнародно визнаних кордонів, включаючи АР Крим і Севастополь». Це і є той алгоритм, який ми надаємо всьому світу. Так, це буде вибух, дуже сильне пожвавлення. Можливо, навіть настане якась локальна криза. Але і у Путіна немає стільки часу, він зараз блефує більше, ніж усі інші. І нам зараз потрібно вистояти. Я дуже хочу сподіватися, що Зеленський це розуміє», - заявив глава Меджлісу.

Крім того, Чубаров поскаржився, що протягом практично двох місяців не може зустрітися з людьми, уповноваженими Президентом розв'язувати кримські питання.

Читайте також: РФ блокує тематику Криму в будь-яких діалогах про звільнення політв'язнів — Чубаров

«Нічого не можна вирішувати за Україну без України. Але і нова влада повинна знати, що без кримських татар не можна вирішувати долю Криму або замовчувати її. З початку серпня я не можу зустрітися з тими людьми, на яких вказав президент, щоб ми продовжили наш діалог. Я не буду називати прізвищ, але я не можу з ними зустрітися. Це неправильна позиція влади. Там знаходиться народ, який знищують! Або ж влада повинна сказати, що її це не дуже хвилює ... Президент під час зустрічі сказав: «Це мої найближчі помічники, будь ласка, продовжуйте з ними обговорювати законопроєкти, а як тільки ми з ними розберемося, я винесу їх на розгляд». Це сказав Президент. Я йому вірю. Але зустрічі немає», - підсумував Чубаров.