Сенцов видасть щоденник про 145 днів голодування, який вивіз із російської в’язниці

Колишньому політичному бранцю Кремля Олегу Сенцову вдалося вивезти щоденник, який він вів у російській в'язниці.

Про це Сенцов заявив на першій після звільнення пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я почав вести щоденник з третього дня голодування. І писав щодня, всі 145 днів. Все, що відбувалося, всі свої думки. Писав, не знаючи, що буде зі мною, що буде далі. Я ризикував, тому що рукописи могли забрати. Мене обшукували щодня. Я вивіз свій щоденник - це великий прокол російських опергруп. Хлопці, всім великий привіт..." - сказав Сенцов.

За його словами, за роки перебування у російській в'язниці він написав сценарії, оповідання і книги.

"15 зошитів - це не думки, не вода. Це - вже закінчені сценарії, книги, збірки оповідань. Це рукописи, з якими треба працювати далі. Мені не створювали перешкод (у роботі над рукописами - ред.). Вони знали, що пишу. Я писав постійно", - сказав Сенцов.

Читайте також: Сенцов прокоментував обмін: Путін не людей своїх хотів отримати, а поступки

Сенцов також повідомив, що видасть свій щоденник «145 днів» наступного року.

«Я не люблю про себе говорити, зокрема і про голодування. Я написав щоденник «145 днів». Кілька списаних зошитів. Думаю, що наступного року він буде виданий. Кому цікаво, може все прочитати і зрозуміти» - сказав він.

Відповідаючи на запитання про оповідання «Собака», Сенцов сказав, що це не екранізується. «Якби я хотів, то написав би сценарій і зняв би фільм. Всі оповідання зі збірки «Життя» не піддаються екранізації», - зазначив він.

Він також подякував за запрошення на борщ. «Мама дуже добре готує борщ, просто не дійшли руки. З борщем у нас все добре», - сказав він.

Читайте також: Ніхто не знав, крім адвоката: Сенцов на травень планував нове голодування

Як повідомлялося, оповідання, які увійшли до збірки «Життя», були написані Олегом близько 10 років тому. Щоденник "145 днів" Сенцову вдалося вивезти з російської в'язниці. Він про 145 днів голодування українського режисера, який у такий спосіб вимагав звільнити політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях.

7 вересня відбувся взаємний обмін громадянами України і РФ. В Україну в рамках звільнення прибули 35 українців - 24 військовополонені моряки і 11 політв'язнів, серед яких і режисер Олег Сенцов.

Читайте також: Кисельов замість цирку: Сенцов розповів, як розважався у в’язниці російським ТБ

Його і активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 за обвинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою вину не визнали. Сенцов відбував покарання у місті Лабитнангі, на півночі Росії.

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях, Сенцов "письмово погодився на прийом їжі". Він назвав це "вимушеним заходом через загрозу насильницького годування".