Євросоюз знову закликає РФ звільнити Сенцова та інших політв'язнів

Заява

Євросоюз укотре закликає Росію негайно звільнити кінорежисера Олега Сенцова та всіх інших українських політв’язнів, а до цього - забезпечити доступ до них представників української влади.

Про це йдеться у заяві делегації Європейського Союзу, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми вкотре закликаємо Росію звільнити Олега Сенцова. А до звільнення пана Сенцова та інших політичних в’язнів ми очікуємо, що Росія дозволить доступ до них з боку представників української влади, включаючи українського омбудсмена", - йдеться у документі.

В ЄС нагадали, що 10 травня минула п’ята річниця арешту Олега Сенцова, який відбуває 20-річний термін ув’язнення в РФ "за обвинуваченням у тероризмі після висловлення мирного протесту проти незаконної анексії Криму". "Він (Сенцов - ред.) утримувався під вартою та був засуджений під час судового процесу, який не відповідав міжнародним стандартам. Ніхто не має бути ув'язненим за свої політичні переконання. Його ув’язнення є невиправданим", - наголошується у заяві.

Читайте також: Сущенко, Сенцов, Балух... Україна в ОБСЄ знову закликала РФ звільнити політв’язнів

Крім того, в Євросоюзі висловили серйозне занепокоєння ситуацією з правами людини на окупованому Росією Кримському півострові.

"В Криму та в Російській Федерації незаконно утримуються понад 70 інших громадян України. ЄС очікує, що на незаконно анексованому Кримському півострові будуть дотримуватися міжнародні стандарти прав людини і будуть звільнені усі незаконно утримувані громадяни України на півострові та в Росії, у тому числі Володимир Балух, Емір-Усеїн Куку, Олександр Кольченко, Павло Гриб, Едем Бекіров, затримані у березні кримські татари та багато інших", - зазначається у заяві.