Посольство США закликає Росію терміново надати Балуху меддопомогу

Політв’язні

Посольство США закликає Росію терміново надати медичну допомогу українському політв'язню Володимиру Балуху, стан здоров'я якого погіршився через тримання у штрафному ізоляторі.

Відповідну заяву диппредставництво оприлюднило у Twitter.

"Ми закликаємо Росію надати терміново необхідну медичну допомогу політв'язню Володимиру Балуху, стан здоров'я якого став важким після того, як його помістили в штрафний ізолятор і утримують там лише на воді та хлібі", - заявили у посольстві.

Як повідомила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, у незаконно ув'язненого Балуха, якого фактично від самого етапування до виправної колонії в Торжку Тверської області РФ утримують в ШІЗО, значно погіршився стан здоров’я, зокрема набрякли ноги, що може свідчити про проблеми з нирками.

Читайте також: У Балуха набрякли ноги, що свідчить про проблеми з нирками - омбудсмен

Денісова також поінформувала, що політв'язень у листі активістці Українського культурного центру в Криму повідомив, що до нього не допускають українських консулів через нібито його російське громадянство, яке з’явилось у нього через кримську прописку. У зв'язку з цим вона звернулася до міністра закордонних справ України Павла Клімкіна з тим, щоб він доручив Посольству України в Російській Федерації направити ноту до дипломатичної установи Російської Федерації з вимогою забезпечити особисту зустріч дипломатичному працівникові України з громадянином України Балухом.

Як повідомлялося, "суд" в окупованому Криму засудив Балуха до 4 років 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ. Причиною кримінального переслідування Балуха є його проукраїнська позиція в окупованому Росією Криму. Українець з 29 березня 2019 року перебуває в колонії в місті Торжок Тверської області Росії, що порушує ст. 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення жителів окупованих територій на територію країни-окупанта.

4 квітня Балуха помістили в штрафний ізолятор колонії № 4 м. Торжок (РФ).