На Вінниччині готують виставу за спогадами депортованих кримських татар

На Вінниччині громадські активісти перетворять спогади депортованих кримських татар на виставу молодіжного документального театру «Кримські татари: коли ми повернемось...».

Проект присвячений 75 роковинам депортації, повідомила кореспонденту Укрінформу керівник проекту – заступник ГО «Ветан» Юлія Піскунова.

«Ми сьогодні презентуємо громадськості проект, який разом із партнерами присвятили 75 роковинам депортації кримських татар. В рамках його реалізації будуть зібрані усні спогади родин кримських татар, як пережили депортацію та повернулись на Батьківщину до Криму, опрацьовані та представлені у вигляді вистави молодіжного документального театру «Кримські татари: коли ми повернемось...», - повідомила Піскунова.

За її словами, упродовж трьох місяців підготовлені волонтери студенти-історики проведуть 30 наративних інтерв’ю із членами родин депортованих кримських татар, які наприкінці 80-х років минулого століття вимушено осіли на Херсонщині, а також тих, хто переселився на Вінниччину після анексії Криму у 2014 році. Їх оформлять у вигляді аудіо монологів і використають, як матеріал для молодіжного документального театру.

Читайте також: У Києві презентували книгу про Джемілєва

Сценаристом вистави документального театру «Кримські татари: коли ми повернемось...» стане вінницька активістка Таїсія Гайда, яка опікується вимушеними переселенцями із Криму з 2014 року, а постановником - відома театральна режисерка Галина Джикаєва.

Презентувати виставу організатори проекту планують наприкінці липня поточного року.