Кільком полоненим морякам уперше за п'ять місяців дозволили дзвінок додому

Деяким полоненим українським морякам вперше за п'ять місяців слідства дозволили зателефонувати додому.

Про це в Facebook повідомив координатор адвокатів незаконно утримуваних у Росії моряків Микола Полозов

"Сьогодні стало відомо, що стосовно частини військовополонених слідство прийняло рішення дозволити здійснення телефонного дзвінка додому. Ми розраховуємо, що слідство прийме таке рішення стосовно кожного з 24 військовополонених українських моряків і вони зможуть хоча б по телефону почути голоси своїх рідних і близьких", - написав Полозов.

Він уточнив, що майже п'ять місяців слідство не давало дозволу військовополоненим на побачення з рідними, а також дозволів на телефонні переговори.

Адвокат також зазначив, що стосовно військовополонених українських моряків тривають слідчі дії. Проводиться ознайомлення військовополонених та їхніх адвокатів з постановами про призначення технічних експертиз артилерійського озброєння МБАК «Бердянськ» і «Нікополь».

Також слідство призначило ще одну експертизу - ситуаційну і пред'являє для ознайомлення постанову про її призначення. Слідчі дії будуть проводиться до кінця квітня і між травневими святами.

Як повідомлялося, 17 квітня Лефортовський районний суд Москви продовжив до 24 липня термін тримання під вартою всім захопленим під час атаки в Керченській протоці українським морякам.

Читайте також: Україна та РФ провели у Гаазі консультації щодо звільнення моряків

25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли й захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу», які прямували з Одеси до Маріуполя, а також їх екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольний Росії «суд» в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських військових за звинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз їх тримають у СІЗО в Москві.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.