Ходжес: Якщо Захід нічого не зробить з анексією Криму - наступною може бути Одеса

Європа і США повинні зміцнювати трансатлантичне партнерство у світлі загроз поширення подальшої агресії Росії.

Таку думку висловив колишній головнокомандувач сил США в Європі генерал Бен Ходжес, виступаючи на конференції в Празі, присвяченій 20-річчю членства Чехії та інших країн Вишеградської Четвірки в НАТО, повідомляє чеський телеканал СТК.

"Якщо ми не будемо цілком згуртованими, це негайно спонукає їх до агресії", - сказав генерал, додавши, що Москва використовуватиме будь-які "тріщини" в Альянсі.

Ходжес переконаний, що НАТО необхідно нарощувати можливості в Чорноморському регіоні. "Це та область, де Росія здійснює найбільшу і найпотужнішу агресію. Якщо Захід нічого не зробить з анексією Криму, цілком можливо, що наступною буде Одеса і, можливо, Румунія, які будуть окуповані", - заявив він.

За словами Ходжеса, щоб Альянс продовжував бути успішним, необхідно чітко зрозуміти, з якими загрозами він стикається. У цьому контексті генерал наголосив, що тероризм "жахливий", але НАТО має також протистояти потенційним загрозам з боку Росії і Китаю.

Говорячи про Китай, генерал не виключив можливості війни з цією країною у найближчі 10 років. "Сподіваюся, що я помиляюся, але тут є така траєкторія, коли дивлюся, що робить Китай, і слухаю, що говорять лідери китайських комуністів, тому я знаю, що тут може бути конфлікт", - заявив він.

Читайте також: ВМС України треба бути готовими до конфліктів на Азові — Ходжес

Водночас генерал переконаний, що "якщо ми будемо досить реалістичні в оцінюванні цих загроз, зможемо протистояти їм".

Він вважає згуртованість найважливішим фактором стримування і закликає зміцнювати європейську оборону. "Ми знаємо, що процвітання і безпека напряму пов'язані з тим, що відбувається в Європі. Ми знаємо, що у нас (США - ред.) немає можливості зробити абсолютно все самотужки. Нам потрібні надійні союзники, і вони знаходяться в Європі, Австралії та Канаді", - сказав Ходжес.