У Нафтогаза є докази, що РФ планувала захоплення Криму заздалегідь

Спроба Росії зняти з себе відповідальність за експропріацію кримських активів Нафтогазу через підготовку відповідних документів доводить, що анексія Криму готувалася заздалегідь.

Про це на брифінгу повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми вважаємо, що захоплення наших активів відбулося в момент анексії РФ. Все, що було до цього, - це були спроби представити, що це не Росія, щоб захистити Росію від нашого позову. Нам вдалося довести, що РФ забрала наші активи паралельно з анексією. Є дати документів, де незаконна місцева влада заявляє, що начебто вони провели націоналізацію. Є документ, датований лютим. Була спроба показати, що наче якісь люди в Криму щось забрали, а Росія не несе за це відповідальності", - сказав Коболєв.

На його думку, зазначена ситуація доводить, що анексія планувалася заздалегідь.

"Спланувати такі речі - спробу створити документальну базу, що якісь активи забирали до анексії, - не народжується за ніч. Це вкотре доводить, що Росія планувала операцію із захоплення Криму задовго до того, як вона почалася", - наголосив Коболєв.

Читайте також: Коболєв сказав, коли у Гаазі можуть озвучити компенсацію за кримські активи Нафтогазу

Як повідомлялося, Нафтогаз ініціював арбітражне провадження проти Російської Федерації у жовтні 2016 року відповідно до Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Російської Федерації «Про сприяння та взаємний захист інвестицій», більш відомої як українсько-російська інвестиційна угода. Постійний третейський суд у Гаазі провів слухання щодо юрисдикції у травні 2018 року.

Арбітражне провадження проти Російської Федерації спільно з материнською компанією ініціювали шість підприємств Групи Нафтогаз: ДАТ «Чорноморнафтогаз», АТ «Укртрансгаз», ТОВ «Лікво», АТ «Укргазвидобування», АТ «Укртранснафта»та ДК «Газ України».

Вчора постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія порушила угоду про захист інвестицій, експропріювавши активи НАК «Нафтогаз України» та її дочірніх підприємств у Криму.

Цим рішенням трибунал не визначив суми збитків Нафтогазу. Розмір збитків буде встановлено на наступному етапі процесу. Експерти Нафтогазу оцінюють вартість експропрійованих у Криму активів щонайменше у 5 млрд дол. США.