Мін’юст просить ЄСПЛ якнайшвидше призначити нову дату слухань позову до Росії

Секретаріат Уповноваженого з питань Європейського суду з прав людини направив запит до ЄСПЛ із проханням призначити у найкоротші терміни нову дату слухання справи "Україна проти Росії (Крим)".

Про це заявив заступник міністра юстиції — Уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина, інформує прес-служба відомства.

"Секретаріат уповноваженого з питань Європейського суду з прав людини отримав від Суду повідомлення щодо переносу дати усних слухань у справі "Україна проти Росії (Крим)", які раніше були призначені на 27 лютого 2019 р. У відповідь Секретаріат направив відповідний запит до ЄСПЛ із проханням призначити у найкоротші терміни нову дату слухання. Наразі очікуємо відповідної реакції від ЄСПЛ. Україна повністю готова до проведення публічних слухань у справі "Україна проти Росії (Крим)" та представництва інтересів держави України в ЄСПЛ", - зазначив Ліщина.

Він додав, що як тільки Велика палата ЄСПЛ ухвалить рішення про нову дату слухання, у найкоротший термін про неї буде повідомлено ЗМІ та громадськість і запрошено на слухання.

Читайте також: ЄСПЛ переніс слухання "кримського" позову України проти Росії

Як повідомляв Укрінформ, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) мав розглянути міждержавний позов України проти Росії щодо окупації Криму 27 лютого 2019 року.

6 лютого 2019 року стало відомо, що ЄСПЛ переніс заплановані на 27 лютого слухання за міждержавним позовом України проти Росії.

На сьогодні у провадженні Європейського суду з прав людини знаходиться 5 справ України проти Росії, а саме: "Україна проти Росії (щодо Криму)" щодо порушень прав людини на території АР Крим внаслідок анексії РФ; "Україна проти Росії (щодо Донбасу)" щодо порушень прав людини на окремих територіях Донецької та Луганської областей; "Україна проти Росії" стосовно фактів викрадення на території Донецької та Луганської областей дітей-сиріт та дітей-інвалідів представниками терористичних угруповань "ДНР" та "ЛНР" та їх незаконного або фактичного переміщення на територію Росії; "Україна проти Росії" щодо порушення Росією прав українських політичних в’язнів та "Україна проти Росії" щодо захоплених українських моряків.