Росія приховує дійсний стан здоров'я політв'язня Бекірова — омбудсмен

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що незважаючи на інформацію про критичний стан здоров'я Едема Бекірова, яку надає його дочка і адвокат, від російських чиновників знову надходять відомості про те, що утримований у сімферопольскому СІЗО політв'язень здоровий.

Про це Денісова написала на своїй сторінці в Facebook.

"Стан здоров’я Едема Бекірова надкритичний. Про це повідомила його донька Елеонора. Водночас, за інформацією, яку я отримала від радника Президента РФ, Голови Ради при Презедентові РФ з розвитку громадянського суспільства та прав людини Михайла Федотова, стан здоров’я політв’язня задовільний", - зазначила Денісова.

Вона додала, що зі слів адвоката, в довідці, яку він отримав, написано, що серед наявних захворювань відсутні такі, що відносяться до переліку важких та унеможливлюють тримання під вартою.

"Разом з тим, нам відомо, що Едем Бекіров має цілу низку небезпечних захворювань, які можуть лише погіршитися в умовах СІЗО. Тому я вкотре пересвідчуюся, що інформації, яка надходить з листів РФ, не можна довіряти. РФ приховує дійсний стан громадянина України і таким чином порушує права людини!", - заявила Денісова.

Омбудсмен нагадала, що в останньому своєму зверненні вона висловлювала прохання вжити невідкладні заходи для забезпечення громадянина України кваліфікованою медичною допомогою у спеціалізованому лікувальному закладі, а також зазначила, що "утримання Едема Бекірова у СІЗО може нанести фатальні наслідки для життя".

Як повідомляв Укрінформ, 12 грудня 2018 року на адміністративному пункті пропуску «Чонгар» російські прикордонники затримали Едема Бекірова, який виїхав в окупований Крим до матері. Йому було висунуто обвинувачення за двома статтями кримінального кодексу РФ: ч. 2 ст. 222 (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вогнепальної зброї, її основних частин, боєприпасів, здійснені групою осіб за попередньою змовою) і ч. 2 ст. 222.1 (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин чи вибухових пристроїв, здійснені групою осіб за попередньою змовою). 13 грудня так званий "суд" у Сімферополі обрав Бекірову запобіжний захід - тримання під вартою до 11 лютого 2019 року.

Читайте також: У Криму почали слухати апеляцію Полозова у "справі Кашка"

Бекіров - інвалід першої групи, без ноги, з чотирма шунтами в серці, він готувався до нової операції. В умовах СІЗО його здоров'я різко погіршилося. 15 січня український омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що Бекірова вивозили в сімферопольську лікарню на медобстеження. 18 січня стало відомо, що Бекірова повернули в СІЗО, попри те, що обстеження мало тривати два тижні.

Дочка політв'язня неодноразово заявляла, що стан здоров'я її батька постійно погіршується через антисанітарні умови тримання, психологічний тиск і неадекватні медичні маніпуляції.