Human Rights вступилася за переслідуваного Росією адвоката Курбедінова

Правозахисна організація Human Rights Watch виступила на захист адвоката Еміля Курбедінова, якого зажадали виключити з Кримської колегії адвокатів, заявивши, що провідний захисник кримських активістів переслідується за сміливість у своїй професійній діяльності.

Про це йдеться у повідомленні, опублікованому на офіційному сайті Human Rights Watch.

"Мало хто з юристів-правозахисників є достатньо сміливим, щоб працювати в Криму в ці дні. Нещодавній лист російського міністерства юстиції на адресу кримського адвоката Еміля Курбедінова з загрозою його професії є ще одним серйозним нагадуванням про те, що російська влада не має наміру відступати", - інформує правозахисна організація.

У повідомленні йдеться, що раніше Курбедінов був заарештований за обвинуваченням у «публічному поширенні екстремістських матеріалів» і засуджений до п'яти днів тюремного ув'язнення за публікацію в 2013 році в соціальних мережах матеріалу про зустріч в Криму прихильників руху «Хізб ут-Тахрір», який був заборонений в Росії , але діяв на законних підставах в Україні.

Читайте також: В окупованому Криму хочуть позбавити адвокатських повноважень Курбедінова

Повторний арешт Курбедінова, в результаті якого він провів уже десять днів у в'язниці, був після того, як суд засудив його за тими самими обвинуваченнями і за той самий пост, але в іншій соціальній мережі.

Незабаром після його звільнення 25 грудня міністерство юстиції Росії направило Курбедінову і Кримській колегії адвокатів листи з проханням виключити Курбедінова з колегії адвокатів до 1 березня через імовірну причетність до «екстремістської діяльності».

Як вважають в Human Rights Watch, тиск на Курбедінова демонструє спробу залякати його, "створюючи загрозу усунення його з посади адвоката, що цілком може стати наступним кроком".

"Курбедінов - провідний адвокат Криму, який займається цими політично мотивованими справами, тому не дивно, що влада прийшла за ним. Ситуація з правами людини в Криму стає все гірше й гірше, але люди за межами Криму рідко чують про це. Комплексний моніторинг прав людини там практично неможливий. Таким чином, захист правозахисників, таких як Курбедінов, важливіший, ніж будь-коли", - резюмує Human Rights Watch.

Як повідомляв Укрінформ, мін'юст Росії видав припис виключити зі складу засновників і членів Кримської центральної колегії адвокатів адвоката Еміля Курбедінова.

Сам Курбедінов заявив, що добровільно з колегії не вийде, а оскаржуватиме припис російського мін'юсту, що означає, що його намагатимуться позбавити адвокатських повноважень через суд.

Адвокат заявив, що тиск на незалежних адвокатів у Росії триває і інструментом цього тиску є російське законодавство у сфері екстремізму й тероризму.