Україна закликає ОБСЄ відвідати полонених моряків у Криму

Україна закликає спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, мандат якої поширюється і на окупований Крим, відвідати полонених українських моряків.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми запрошуємо спостерігачів СММ відвідати полонених українських моряків, утримуваних у Криму. Це належить до мандату СММ", - сказав Прокопчук.

Дипломат звернув увагу на те, що раніше спецпредставник чинного голови ОБСЄ Мартін Сайдік уже висловлював занепокоєння ситуацією в Азовському морі. "Російська агресії має свої численні прояви на Донбасі, в Криму, у Чорному та Азовському морях. І ми закликаємо Вас продовжувати ретельно відслідковувати ці питання як спеціального представника чинного голови (ОБСЄ) в Україні та в Тристоронній контактній групі", - сказав він.

Під час засідання український дипломат укотре засудив невмотивовану агресію РФ в Азовському регіоні. Він звернув увагу, що нові факти свідчать: українські кораблі зазнали нападу вже на зворотному шляху і в нейтральних водах. При цьому, українські військові не відкривали вогонь у відповідь на стрільбу зі зброї різного виду з боку російських військових, які "намагалися не просто зупинити українські кораблі, а саме вбити екіпаж на борту", наголосив Прокопчук.

"Ми вимагаємо від Росії негайно та без жодних умов повернути до України захоплених моряків і кораблі. До того, як це станеться, ми категорично вимагаємо від РФ забезпечити повною мірою всі права захоплених військових, як передбачено Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими 1949 року", - підкреслив постпред України.

Читайте також: Полонених українських моряків вивозять з Криму до Москви

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса у порт Маріуполь. Російські спецназівці обстріляли й захопили три українські кораблі в Керченській протоці і 24 моряків. При цьому шестеро українських військовослужбовців були поранені й госпіталізовані в керченську лікарню. Трьох із них наразі перевели до сімферопольського СІЗО.

Глава СБУ Василь Грицак визнав, що на борту суден перебували два працівники спецслужби.

Підконтрольні РФ "суди" в окупованому Криму ухвалили взяти під арешт строком на два місяці всіх захоплених українських військових. Вони є підозрюваними за частиною 3 статті 322 КК РФ "Незаконний перетин державного кордону Російської Федерації", яка передбачає до шести років позбавлення волі.