Захопленням українських кораблів на Азові керував начальник берегової охорони Росії - ЗМІ

Захопленням українських кораблів у районі Керченської протоки керував безпосередньо начальник берегової охорони Росії Геннадій Мєдвєдєв.

Про це повідомляє у вівторок Український мілітарний портал з посиланням на перехоплені Генштабом ЗСУ розмови російських військових.

"У неділю кораблі Берегової охорони ФСБ Росії здійснили акт агресії проти українських військових кораблів у нейтральних водах Чорного моря. В опублікованому Генеральним штабом ЗС України радіоперехопленні згадується дехто з прізвищем Мєдвєдєв як людина, що контролювала та віддавала накази про потоплення чи пошкодження українських військових кораблів", - йдеться у повідомленні.

Як зазначає видання, це – "керівник департаменту берегової охорони Прикордонної служби ФСБ Росії віце-адмірал Мєдвєдєв Геннадій Миколайович".

За даними порталу, Мєдвєдєв народився 14 вересня 1959 року. Після окупації Криму був призначений начальником прикордонного управління ФСБ Росії у Криму. Згодом пішов на підвищення.

"Саме він віддавав наказ тарану та штурму українських кораблів, що йшли до Азовського моря, та керував процесом здійснення агресії", - пише видання.

Водночас зазначається, що російські військові моряки у переговорах також робили припущення, що безпосереднє командуванням та вказівками займався президент Росії Володимир Путін.

"Щодо інших відповідальних осіб, то командування патрульним сторожовим кораблем "Изумруд" здійснював капітан 3-го рангу Андрій Шипіцин. Він народився 25 грудня 1969 року. Саме цей російський офіцер під час здійснення навалу іншого корабля ПСКР "Дон" на український рейдовий тральщик "Яни Капу" не впорався з керуванням та здійснив зіткнення з іншим російським кораблем", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Геращенко назвала "неадекватно м'якою" реакцію світу на агресію РФ на Азові

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада здійснили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь Азовського моря. Після цього спецназівці Росії обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці. За оперативною інформацією, малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", уражені вогнем противника, втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також змусили зупинитися. 

На захоплених кораблях перебували 23 моряки, шістьох із них поранено.

Верховна Рада 26 листопада ухвалила закон "Про затвердження указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у 10 областях.