Командування ВМС не виключає посилення ескалації Росії в Чорному морі

Ескалація в Чорному морі можлива через посилення оглядів українських суден.

Про це заявив в програмі «Свобода слова» на ICTV командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко.

«Вони проводять опитування, коли судна і під українськими прапорами, і під прапорами інших держав прямують до Чорноморських портів. Капітани цих суден мають право не давати чіткі відповіді щодо характеру вантажу і куди вони прямують. Але, на жаль, відсотків 90 капітанів дають такі відповіді. Я вважаю, що подальша ескалація в Чорному морі може бути проведена», - заявив Воронченко.

Читайте також: У ВМС пояснили, чому РФ не використає великокаліберні кораблі в Азовському морі

На питання, чи може Україна вдатись, як це робить Росія, до застосування катерів для огляду російських кораблів, Воронченко зазначив: «це робити не потрібно. Необхідно це вирішувати в міжнародних інститутах безпеки, і потрібно привести законодавство до міжнародних норм. Угода, яка підписана у 2003 році, не відповідає Конвенції міжнародного морського права, і такого поняття, як «внутрішні води» для Азовського моря не існує, воно не підпадає».

Читайте також: Денонсація договору з Росією щодо Азовського моря недоцільна - Зеркаль

Воронченко зазначив, що військовий корабель може оглядати судна, коли має для цього достатньо підстав. Зокрема, якщо судно займається піратством, работоргівлею, здійснює несанкціоноване віщання або знаходиться під іншим прапором.

«За період з 25 квітня було зупинено 481 корабель і 202 в Азовському морі. Це для кожного корабля повинно бути таке досьє, що вся ФСБ Росії має бути задіяна до цих справ», - заявив Воронченко, додавши, що всі зупинки українських суден є безпідставними.