Сенцов увійшов до трійки кандидатів на премію Сахарова

Оновлено

Український режисер Олег Сенцов увійшов до числа трьох можливих кандидатів на присвоєння премії імені Сахарова, яку Європарламент традиційно присуджує політичним і громадським діячам, які відстоюють права людини та її базові свободи.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів депутат Європарламенту від Литви Пятрас Ауштрявічус.

"Сьогодні ми в комітеті у закордонних справах голосували щодо трійки кандидатів на отримання премії Сахарова. Я дуже радий, що Олег Сенцов потрапив до їх числа. Він знаходиться на дуже високій позиції. Разом з ним до нагороди представлені громадські організації, які займаються рятувальними роботами у Середземномор'ї, і правозахисники з Марокко", - йдеться у повідомленні.

Євродепутат наголосив, що і по суті, і на ділі Сенцов є дуже сильним кандидатом і напевно набере значну політичну підтримку.

"Дуже сподіваюся, що цього року представник України, хоча він відбуває строк у російських таборах, буде обраний лауреатом премії Сахарова. Тим самим він продемонструє всьому світу, що люди, які мають власну позицію і не бояться її відстоювати, все ще перебувають у в'язницях Російської Федерації. Таке рішення приверне велику міжнародну увагу до України", - наголосив Ауштрявічус.

Відповідаючи на запитання Укрінформу про те, чи не завадять голосуванню ультраправі сили в Європарламенті, які не приховують своєї підтримки Російської Федерації, депутат наголосив, що ці сили не можуть мати істотного впливу на рішення про присудження премії Сахарова.

Читайте також: У Денісової перевіряють заяву про продовження Сенцовим голодування

"Позиція ультраправих - це не так важливо. Їх радикалізація, навпаки, приверне увагу до серйозних кандидатів, таких як Олег Сенцов. Він сам по собі є іншим якісним началом. Серйозні, класичні політичні групи - консерватори, ліберали і консервативно налаштовані реформісти, упевнений, підтримають цю кандидатуру. Переконаний, що бранці совісті, усі бійці за свободу України - вони обгрунтовано отримають прояв уваги з Європарламенту", - сказав Ауштрявічус.

За його словами, остаточне рішення щодо кандидатури на отримання премії ім. Сахарова Європарламент прийматиме за місяць на сесії у Страсбурзі.