Стан Балуха погіршився - Денісова написала віце-президенту Червоного Хреста

Документ

Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова звернулася до віце-президента МКЧХ Жиля Карбоньєра з проханням терміново сприяти візиту незалежних медичних працівників до українського політв'язня Володимира Балуха, стан якого є надзвичайно тяжким.

Про це український омбудсмен заявила на своїй сторінці у Facebook.

"Стан Володимира Балуха надзвичайно тяжкий. Після фізичного насильства адміністрацією пенітенціарної установи він отримав численні побої печінки, спини та голови. Це значно погіршило його стан здоров'я", - зазначила Денісова.

Водночас омбудсмен повідомила, що звернулася до віце-президента Міжнародного Комітету Червоного Хреста Жиля Карбоньєра з проханням терміново сприяти візиту лікарів до Балуха "для забезпечення його кваліфікованою медичною допомогою незалежних медичних працівників". До допису вона додала скан-копію відповідного листа.

"Балуху не надається медична допомога станом на цей час, незважаючи на вкрай тяжкий стан ув'язненого, а саме біль у серці, що супроводжується відрижкою та блювотними рефлексами, постійний біль у ділянках печінки, спини та голови", - зазначила вона у зверненні до Карбоньєра.

Окрім того, Денісова наголосила, що навіть після звернень до уповноваженого з прав людини РФ Тетяни Москалькової Балуху досі не надано медичної допомоги.

"Уповноважений РФ не відреагувала і на мою пропозицію щодо відвідин Кирила Вишинського одночасно з моїм візитом до Володимира Балуха. Володимиру зараз життєво необхідна кваліфікована медична допомога. Сподіваюся, що найближчим часом Міжнародний Комітет Червоного Хреста надішле до нього незалежних медичних працівників", - підкреслила український омбудсмен.

Як повідомляв Укрінформ, раніше в понеділок, 24 вересня, політв'язня Володимира Балуха не привезли в так званий Верховний суд Криму. "Суддя" прийняла постанову про розгляд апеляційної скарги в режимі відеоконференції. При цьому Балух наполягав на особистій присутності в судовому залі. Секретар "суду" повідомила, що він відмовився виходити з камери слідчого ізолятора для сеансу відеоконференції. "Суддя" намагалася розпочати засідання без Балуха, проте була змушена відкласти розгляд скарги через протест адвокатів політв'язня.

Читайте також: "Суд" у справі Балуха перенесли на 3 жовтня

ФСБ РФ затримала кримського фермера Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Суд в Криму засудив українця до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тисяч рублів (приблизно 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ. У своєму останньому слові Балух заявив про політичний мотив його кримінальної справи.

19 березня 2018 року Балух оголосив безстрокове голодування.